Čokoladna torta brez jajc
Za vse, ki ne smete ali ne marate jajc in za vse, ki žalostno ugotovite, da v hladilniku ni jajc, je tale recept kot nalašč za vas. Zelo čokoladna in nadvse okusna torta, ki je primerna tudi za začetnike.
Čokoladna torta brez jajc – pripomočki:
- posoda za mešanje
- električni mikser
- kuhalnica
- tortni model premera 25 cm
- peki papir
- kozica
Čokoladna torta brez jajc – sestavine:
Testo za tortni model premera 25 cm:
- 550 ml navadnega jogurta
- 280 g moke
- 200 g sladkorja
- 180 ml olja
- 50 g črnega nesladkanega kakava
- 1 žlička ingverja v prahu
- 1 vrečica pecilnega
- 1 vrečica vanilij sladkorja
- 1 žlička sode bikarbone
Premaz:
- 3 do 4 žlice marelične marmelade
Preliv:
- 200 g čokolade
- 2 žlici olja
- 200 ml sladke smetane
Okrasitev:
- pest mandljevih lističev
- 14 kandiranih češenj
- sveži listi melise ali mete
Čokoladna torta brez jajc – postopek peke:
Vse sestavine, ki so navedene za testo, eno za drugo odtehtamo v posodo za mešanje.
Z električnim mikserjem združimo vse v enotno homogeno zmes.
Dno tortnega modela obložimo s peki papirjem in nanj prelijemo testo. Enakomerno poravnamo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija 35 minut.
Ko je pečeno, počakamo 10 do 15 minut, da se testo uleže, nato tortni biskvit obrnemo okoli in ga presipamo na večji krožnik. Še mlačen biskvit premažemo z marelično marmelado.
V kozico vlijemo sladko smetano, 2 žlici olja in nalomimo čokolado ter ob nenehnem mešanju na blagem ognju stopimo čokolado. Tortni biskvit zavarujemo z okvirjem od tortnega modela in prelijemo s čokolado. Damo na hladno, da se strdi.
Okrasimo želji. V tem primeru so uporabljeni mandljevi lističi, kandirane češnje in sveži listi melise.