Cimetove zvezdice
Cimetove zvezdice so sladki piškoti iz mandljev, beljakov in s čarobno aromo cimeta. Praznično mizo popestrijo tako z okusom kot tudi z izgledom. Pripravimo pa jih lahko tudi brez pečice, saj se cimetove zvezdice sušijo in ne pečejo.
Cimetove zvezdice – pripomočki:
- posoda
- električni mešalnik
- lopatka
- valjar
- pekač
- peki papir
- modelček za izrezovanje zvezdic
- čopič
- žlička
Cimetove zvezdice – sestavine:
- 5 beljakov
- ščepec soli
- 450 g sladkorja v prahu
- 500 g fino zmletih mandljev
- 2 čajni žlički cimeta
- nekaj kapljic limone
- sladkor v prahu za pomoč pri valjanju
Cimetove zvezdice – postopek:
Najprej beljake stepemo v čvrst sneg, med stepanjem dodamo ščepec soli.
Nato v sneg primešamo sladkor v prahu. Eno skodelico (10 zvrhanih žlic) nastale mase shranimo za kasneje (za dekoracijo). V sneg s sladkorjem z lopatko vmešamo še mandeljne in cimet. Maso razvaljamo na približno 4 mm in iz nje izrezujemo zvezdice, ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Testo valjamo na peki papirju ali na foliji, ki pa ju vseeno malenkost posujemo s sladkorjem v prahu, da se testo ne prime na podlago.
Nato z maso, ki smo jo dali na stran, premažemo zvezdice. Če je masa pregosta, ji dodamo nekaj kapljic limone.
Cimetovih zvezdic nam ni treba peči, lahko jih posušimo na zraku (dan ali dva). Lahko pa jih posušimo v pečici na 150 °C približno 10 do 12 minut. Bel premaz ne sme porjaveti.
Cimetove zvezdice so pripravljene. V zaprti posodi jih lahko hranimo več tednov.
Prijetno sladkanje!