Browniji z jagodami
Jagode in čokolada – fantastična kombinacija! Priprava je enostavna, rezultat pa so rahli, kot oblak nežni browniji z okusom po jagodah.
Browniji z jagodami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- srednje velika skodelica (ne plastična) – za taljenje čokolade
- manjša kozica
- merilna posoda za tekočine
- večja plastična posoda
- mešalnik z nastavki za stepanje
- žlica ali kuhalnica
- lopatka za torte
- pekač 20×27 cm (Ikein keramični)
- pečica (navadna)
Browniji z jagodami – sestavine:
(za pekač 20×27 cm)
- 250 g temne čokolade
- 200 g masla sobne temperature
- 120 g sladkorja
- 3 jajca (vel. M; 53-63 g)
- 60 g moke
- 40 g kakava
- 10 g pecilnega praška
- 1 dl vode
- 100 g jagod
Browniji z jagodami – priprava:
200 g temne čokolade nalomimo na koščke in damo v skodelico. V kozico vlijemo za prst vode. Skodelico s čokolado postavimo na kozico z vodo (skodelica se ne sme dotikati vode). Vse skupaj pristavimo na ogenj, da se voda v kozici segreje. Čokolado stopimo nad paro. Čokolado večkrat premešamo. Tako se bo hitreje stopila. Ravnamo previdno, da se ne opečemo s paro iz kozice. Preostanek čokolade narežemo na drobne koščke. Jagode operemo in prav tako narežemo na drobne koščke.
Odtehtamo moko, kakav in pecilni prašek ter vse skupaj zmešamo.
Maslo sobne temperature in sladkor z mešalnikom z metlicama za stepanje zmiksamo. Nato eno po eno dodajamo jajca in jih vmešamo v maso iz masla in sladkorja.
V tako pripravljeno maso dodamo stopljeno čokolado in na hitro premiksamo na nizkih obratih. Nato dodamo 1 dl vode in premiksamo. Na koncu dodamo še mešanico moke, pecilnega praška in kakava ter temeljito premešamo z lopatko za torte.
Dodamo na koščke narezano čokolado in jagode ter jih z lopatko za torte vmešamo v maso. Maso prestavimo v predhodno namaščen pekač. Brownije z jagodami pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 °C 30-35 minut.
Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo, preden jih narežemo in postrežemo.