Božični piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Božični piškoti so osnovni piškoti, kateri med božičnimi prazniki ne smejo manjkati na pladnju s pecivom. Dom odišavijo z vonjem po praznikih, njihov okus pa je mešanica vseh dobrih in dišečih sestavin. Ne zahtevajo nobenih pekovskih izkušenj in so hitro narejeni. Poskusite!

Božični piškoti – pripomočki

  • posoda za gnetenje
  • mešalnik
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica
  • dve majhni žlički
  • velika žlica
  • manjša kozica
  • deska za rezanje
  • nož

Božični piškoti – sestavine

  • 150 g temne čokolade
  • 75 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja (lahko rjavega)
  • 1 majhna žlička začimbne mešanice za medenjake
  • 100 g mehke moke
  • pol majhne žličke pecilnega praška
  • 1 velika žlica jedilnega škroba (gustin)
  • 100 g mletih mandeljev
  • 100 g čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade

Božični piškoti – postopek

Najprej zmešamo jajca, sladkor in začimbno mešanico za medenjake, da dobimo jajčno maso.

Božični piškoti

Na nizki temperaturi počasi raztopimo čokolado in maslo ter mešamo, da dobimo gladko zmes.

Božični piškoti

V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, jedilni škrob, mlete mandlje in čokoladne kapljice oz. na koščke nasekljano čokolado.

Čokoladni piškoti

V jajčno maso najprej vmešamo tekočo čokolado in maslo (ne sme biti vroče) in dobro premešamo, nato dodamo mešanico suhih sestavin.

Božični piškoti

Vse sestavine počasi mešamo, da dobimo lepljivo testo.

Božični piškoti

Z dvema žličkama na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko, polagamo srednje velike testene kupčke. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se piškoti med peko razlezejo.

Božični piškoti

Pekač položimo v segreto pečico na 175 stopinj Celzija in pečemo 12-15 minut (sredica piškota mora biti še mehka).

Božični piškoti

Ko so piškoti pečeni, jih skupaj s papirjem povlečemo s pekača in jih pustimo, da se ohladijo. Šele, ko se ohladijo, jih odstranimo s papirja za peko. Površina piškotov razpoka, njihova struktura pa je prhka in rahla.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor