Božični piškoti
Božični piškoti so osnovni piškoti, kateri med božičnimi prazniki ne smejo manjkati na pladnju s pecivom. Dom odišavijo z vonjem po praznikih, njihov okus pa je mešanica vseh dobrih in dišečih sestavin. Ne zahtevajo nobenih pekovskih izkušenj in so hitro narejeni. Poskusite!
Božični piškoti – pripomočki
- posoda za gnetenje
- mešalnik
- papir za peko
- pekač
- pečica
- dve majhni žlički
- velika žlica
- manjša kozica
- deska za rezanje
- nož
Božični piškoti – sestavine
- 150 g temne čokolade
- 75 g masla
- 2 jajci
- 150 g sladkorja (lahko rjavega)
- 1 majhna žlička začimbne mešanice za medenjake
- 100 g mehke moke
- pol majhne žličke pecilnega praška
- 1 velika žlica jedilnega škroba (gustin)
- 100 g mletih mandeljev
- 100 g čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade
Božični piškoti – postopek
Najprej zmešamo jajca, sladkor in začimbno mešanico za medenjake, da dobimo jajčno maso.
Na nizki temperaturi počasi raztopimo čokolado in maslo ter mešamo, da dobimo gladko zmes.
V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, jedilni škrob, mlete mandlje in čokoladne kapljice oz. na koščke nasekljano čokolado.
V jajčno maso najprej vmešamo tekočo čokolado in maslo (ne sme biti vroče) in dobro premešamo, nato dodamo mešanico suhih sestavin.
Vse sestavine počasi mešamo, da dobimo lepljivo testo.
Z dvema žličkama na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko, polagamo srednje velike testene kupčke. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se piškoti med peko razlezejo.
Pekač položimo v segreto pečico na 175 stopinj Celzija in pečemo 12-15 minut (sredica piškota mora biti še mehka).
Ko so piškoti pečeni, jih skupaj s papirjem povlečemo s pekača in jih pustimo, da se ohladijo. Šele, ko se ohladijo, jih odstranimo s papirja za peko. Površina piškotov razpoka, njihova struktura pa je prhka in rahla.