Božanski kvašeni rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Kvašeni rogljički po tem receptu so zares božanski. Na zunaj hrustljavi, v notranjosti mehki. Z nadevom ali brez, vseeno je, v vsakem primeru so odličnega okusa, za povrh pa še zelo enostavni za pripravo.

Dolgo sem iskala recept za kvašene rogljičke, ki bi me pritegnil, potem pa mi je na pot prišel ta, ki me ni le pritegnil, ampak so me rogljički po tem receptu povsem očarali. In mojo družino tudi. Zato se m se odločila, da recept, ki sem ga sicer malenkostno prilagodila našemu okusu, a si ga nikakor ne morem lastiti, delim tudi z  vami. Dobre stvari je treba deliti, kajne?
Sama jih napolnim s čokoladnim namazom, marmelado ali pa pustim prazne. Vi jih lahko napolnite tudi s skutnim, rožičevim, lešnikovim, orehovim, kokosovim nadevom … Po želji in okusu. A tudi ‘prazni’ niso čisto nič prazni in z veseljem jih boste pojedli. Pa kar zavihajmo rokave in zamesimo testo za božanske kvašene rogljičke.

Pripomočki za kvašene rogljičke

 • čopič za mazanje
 • valjar

Sestavine za kvašene rogljičke

Za 16  rogljičkov:

 • 300 g gladke bele moke tip 500
 • zavojček suhega kvasa (7 g)
 • 1 žlička sladkorja
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 2 jedilni žlici olja
 • 1/4 žličke soli
 • 220 ml mlačnega mleka
 • po želji in okusu lahko dodate še malo ruma ali naribane limonine lupinice

In še:

 • malo mleka za premaz
 • malo moke za posip delovne površine

Po želji in okusu:

 • marmelada (naj bo čim bolj trda, da med peko ne bo tekla)
 • čokoladni namazi (npr. Nutella, Kokos Lino Lada, ….)
 • drugi nadevi po želji in okusu
 • sladkor v prahu za posip (ni obvezen)

Priprava kvašenih rogljičkov

Najprej v skledo presejemo moko, na štedilniku v kozici pa rahlo segrejemo mleko, da bo mlačno. Pazimo, da ne bo vroče, saj bo prevroče mleko uničilo kvasovke.

K presejani moki dodamo vse preostale sestavine: suh kvas, žličko sladkorja, vaniljev sladkor, 2 žlici olja in 1/4 žličke soli ter mleko.

ideja
V kolikor boste delali kvašene rogljičke brez nadeva, lahko po želji in okusu dodate malo naribane limonine lupinice. Ni pa obvezno, tudi brez nje so odlični.

Kar s pomočjo žlice vse skupaj ročno premešamo in mešamo tako dolgo, da dobimo kepo testa (testo je malce lepljivo, a mora lepo odstopati od sten sklede). Z rokami še malo na hitro pregnetem (kar v skledi), nato skledo s testom pokrijemo s kuhinjsko serveto in pustimo, da testo vzhaja približno pol ure (toliko, da se volumen podvoji).

Po tem času testo stresemo na delovno površino, ki smo jo pomokali in s pomokanim valjarjem testo razvaljamo na debelino okoli 2-3 milimetre v obliki kroga.

Dobljen krog nato najprej prerežemo po dolgem in počez, tako, da ga razdelimo na 4 (približno) enake dele in dobimo 4 trikotnike. Vsak del nato prerežemo še enkrat, da dobimo 8 trikotnikov, ki jih ponovno vsakega prerežemo po polovici, da na koncu dobimo 16 trikotnikov.

Pripravimo si pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in nadev, ki ga bomo uporabili, v mojem primeru sta bili to Nutella in domača češnjeva marmelada, ki je bolj trda. Na vsak trikotnik, na njegov najširši del položimo malo nadeva (cca. 1 čajno žličko). Lahko jih pustimo tudi brez nadeva.

Sedaj zvijemo rogljičke tako, da jih zvijemo od širšega dela proti notranjem. Konce lahko malo stisnemo skupaj, da nadev ne bi med peko ušel, rogljičke pa polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nadev lahko tudi ”objamemo” s širokim delom testa, da nadev ”zapremo” v testo in zvijemo v rogljiček kot sicer.  Sama sem samo malo stisnila konce.

Ko smo oblikovali vse kvašene rogljičke, pekač z njimi pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih ponovno pustimo, da malo vzhajajo (20-30 minut), nato jih, tik preden jih damo v pečico, premažemo z mlekom (sobne temperature) in pečemo15 minut v predhodno ogreti pečici, na 180 °C (ventilacija).

Pečene pustimo na pekaču, da se malo ohladijo.

Nato pa jih, po želji, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Tako topli kot hladni so fantastični.

Uživajte v okusu!

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor