Božanska orehova potica
Božanska orehova potica je izziv čisto vsake gospodinje, ljubitelja/ljubiteljice peke,… Na kratko vsakega, ki si želi narediti med prazniki vtis s pravo, domačo potico, ki bo še boljša kot kupljena. Pa ne samo po okusu, temveč tudi po izgledu. Potica mora biti taka: količina nadeva in testa morata biti skladni, testo mora biti puhasto mehko, nadev pa sočen. Ne sme razpadati na plasti, zunanjost pa ne sme biti prepečena. V bistvu je zahtev kar za cel seznam, receptov s katerimi bi to dosegli pa bore malo. Potem pa pridemo še do tega, da pri večini receptov za testo porabimo veliko rumenjakov, beljaki nam pa nato ostajajo… Pri tem receptu se vam to ne bo zgodilo, saj boste za nadev porabili vse beljake, ki vam bodo pri testu ostali.
Tudi sama sem potrebovala kar nekaj časa in ponesrečenih poskusov, preden sem razvila ta recept, ki je nastajal postopoma. Božansko orehovo potico sem naredila, recept popravila, izvedbo ponovila, dopolnila recept in vajo ponovila še nekajkrat… Zdaj je tu recept, po katerem bo orehova potica uspela vsakič, ko se boste lotili priprave, potica pa bo naravnost božanska.
Božanska orehova potica – potrebščine:
- kuhinjska tehtnica
- večja skleda
- nekaj manjših posodic
- vilice, žlica
- kuhinjska metlica
- mikser
- večja podlaga za valjanje
- okrogel pekač za potico (1 velik ali več manjših)
- kuhinjski čopič
- zobotrebec ali palčka za ražnjiče
Božanska orehova potica – sestavine:
Za testo potrebujemo:
- 800 g gladke bele moke
- 160 g masla
- 120 g sladkorja
- 8 rumenjakov
- 80 g kvasa (2 kocki kvasa za sladko testo)
- 12 g soli
- 4 dl mleka
- naribana lupinica 1 pomaranče
Za nadev potrebujemo:
- 200 g masla
- 3 rumenjake
- 11 beljakov
- 500 g mletih orehov
- 50 g krušnih drobtin
- malo ruma
- 40 g vanilijevega sladkorja (lahko ga zamenjate tudi z navadnim sladkorjem)
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlička mletega cimeta
Za premaz in posip potrebujemo:
- 1 jajce
- sladkor v prahu
Za pekač in valjanje potrebujemo:
- moka
- maslo
Božanska orehova potica – priprava:
Pečico ogrejemo na 160 °C. Mleko segrejemo.
Moko presejemo v večjo globoko posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žlico sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka (približno 1 dl), z vilico premešamo, da se kvas raztopi in pustimo, da prične kvas vzhajati.
V manjšo skledo damo rumenjake in nanje najprej damo sol in jih s kuhinjsko metlico dobro premešamo.
Maslo raztopimo in ga prilijemo slanim rumenjakom, dodamo sladkor, pomarančno lupinico in približno 1,5 dl mleka. Vse sestavine z metlico dobro premešamo. Mešamo tako dolgo, da se sladkor povsem raztopi.
Ko začne kvas vzhajati pričnemo mesiti testo.
Najbolje je, če za ta namen uporabimo mikser z nastavki za gnetenje, saj bo le tako testo postalo tako, kot mora biti – puhasto in zračno. Med mešanjem počasi prilijemo jajčno zmes, počakamo, da se testo nekoliko zgnete, šele nato po potrebi dodamo še malo mleka.
Zamesimo gladko in srednje mehko testo, ki se na otip ne sme prijemati na prste. Videti mora biti gladko in bleščeče.
Zamešano testo stresemo v veliko pomokano skledo, testo še malo pomokamo in pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati na toplem. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se njegova količina podvoji.
Za nadev iz vseh beljakov in polovice sladkorja stepemo trd sneg.
Rumenjake z zmehčanim maslom, preostalim sladkorjem in vanilijevim sladkorjem stepemo v penasto zmes. Nato z mikserjem primešamo še približno 200 g orehov.
Nato s kuhinjsko metlico primešamo limonino lupinico, malo ruma, drobtine in sneg iz beljakov. Na koncu umešamo še 220 g orehov in cimet.
Pekač za potico (ali več manjših) dobro namažemo z maslom.
Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z orehi, ki jih nismo vmešali v nadev. Potico tesno zvijemo.
Odrežemo konca in potico previdno prestavimo jo v model, pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati, da se njen volumen podvoji.
Ko potica dovolj vzhaja, jo prebodemo z zobotrebcem ali palčko za ražnjiče in premažemo z raztepenim jajcem. Zelo pomembno je, da potico prebodemo skozi in skozi. Tako bomo zagotovili, da se ne bo delila na plasti.
Postavimo jo v ogreto pečico in pečemo 40 – 45 min, oziroma dokler ne bo skorja zlato rjava, kuhinja pa dišeča.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo še nekaj časa pustimo počivati v pekaču. Nato jo obrnemo na postrežni krožnik, jo pokrijemo s prtičem in pustimo, da se povsem ohladi preden jo razrežemo. Po želji jo (preden jo razrežemo) posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Dober tek!