Biskvitna ali potratna potica
Vedno sem bila mnenja, da moraš biti pravi mojster, da ti uspe narediti dobro biskvitno potico. Danes pa vem, da peka biskvitne potice zahteva veliko manj pekovskih izkušenj, kot pa peka klasične “rolane” potice. Biskvitna potica ni občutljiva na temperaturo prostora, ni je potrebno vzhajati in dopušča tudi, da kaj naredimo po svoje.
Biskvitna ali potratna potica – pripomočki
- pekač (velikosti 22 cm x 36 cm)
- 2 posodi za mešanje
- 1 posoda za mesenje
- valjar
- podlaga za valjanje
- mešalnik
- žlica
- kozica
- tehtnica
- pečica
Biskvitna potica – sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 14 žlic mehke moke
- 14 žlic sladkorja
- 14 žlic sončničnega olja
- 14 žlic mleka
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 1 zavojček pecilnega praška
Za testo
- 45 dag mehke moke
- 1 žlička soli
- 8 dag masla
- 4 žlice sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 zavojček svežega kvasa (42 g)
- 1 dcl toplega mleka
- 1 žlička sladkorja
Za skutin nadev
- 0,5 kg skute
- 3 žlice sladkorja
- 1 dcl kisle smetane
- sok polovice limone
- skorja polovice limone
Za orehov nadev
- 40 dag mletih orehov
- 12 dag sladkorja
- 15 dag masla
- 1 jajce
- 1 dcl kisle ali sladke smetane
- 1 žlica ruma
Biskvitna ali potratna potica – postopek
Za biskvitno testo najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo mleko in olje, na koncu še moko s pecilnim praškom. Vlijemo v namaščen in pomokan pekač. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 23 minut. Jaz biskvit ponavadi spečem že dan prej.
Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in popolnoma ohlajenega prerežemo na polovico.
Sedaj se lotimo priprave testa. V mleko zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in premešamo. Pustimo na toplem, da kvas vzhaja. Ko je kvas narasel, ga stresemo v pripravljeno moko, v katero smo vmešali sol in sladkor. Dodamo še stopljeno maslo in rumenjake. Zamesimo mehko, vendar ne lepljivo testo. Po potrebi med mesenjem dodajamo moko. Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo počivati.
Medtem, ko testo počiva pripravimo najprej skutin nadev. Skuti dodamo sladkor, limonin sok, kislo smetano in limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešamo.
Za orehov nadev najprej naredimo sneg iz beljakov, ki so nam ostali, ko smo rumenjake porabili za testo.
Potem stopimo maslo in ga polijemo preko orehov, dodamo sladkor, jajce, smetano, rum in nazadnje vmešamo sneg. Orehov nadev postavimo na hladno.
Na vrsti je sestavljanje potice. Testo razdelimo na dva dela – manjši del prihranimo za “pokrov” potice.
Večji del testa razvaljamo v približni velikosti pekača (upoštevajoč tudi stene pekača) in namaščen ter pomokan pekač obložimo s testom. Uporabimo isti pekač, v katerem smo pekli biskvit. Robove pekača samo namastimo in jih ne pomokamo, da se nam testo med zlaganjem potice lepo oprime in ne “leze” navzdol v pekač.
Polovico orehovega nadeva enakomerno razdelimo po testu.
Na orehov nadev položimo polovico biskvita.
Po biskvitu enakomerno porazdelimo skutin nadev. Bolje je, da je skuta malo bolj mokra, da s sokom hkrati navlaži biskvit.
Na skutin nadev položimo drugo polovico biskvita in nanj porazdelimo drugo polovico orehovega nadeva.
Potico imamo sestavljeno, manjka nam le še zgornja plast testa. Na velikost pekača (22 cm x 26 cm) razvaljamo preostanek testa, katerega smo na začetku odrezali za kasneje. Robove potice potegnemo “navznoter” pekača in jih položimo na orehovo maso, z razvaljanim testom pa prekrijemo potico. Po robovih potisnemo testo, da se med peko spoji in ne odstopa. Z iglo ali z zobotrebcem potico prepikamo.
V naprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija, potico pečemo od 55 – 60 minut.
Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in še nekaj časa pustimo v pekaču, da se malo ohladi, potem jo zvrnemo na desko ali pladenj, po vrhu pa jo lahko posujemo z mletim sladkorjem.
Režemo jo naslednji dan, ko malo “odstoji” in se okusi vseh plasti med sabo povežejo ter postane še bolj sočna. Pa prijetno sladkanje!