Biskvitna ali potratna potica
Print Friendly, PDF & Email

Vedno sem bila mnenja, da moraš biti pravi mojster, da ti uspe narediti dobro biskvitno potico. Danes pa vem, da peka biskvitne potice zahteva veliko manj pekovskih izkušenj, kot pa peka klasične “rolane” potice. Biskvitna potica ni občutljiva na temperaturo prostora, ni je potrebno vzhajati in dopušča tudi, da kaj naredimo po svoje.

Biskvitna ali potratna potica

Biskvitna ali potratna potica – pripomočki

  • pekač (velikosti 22 cm x 36 cm)
  • 2 posodi za mešanje
  • 1 posoda za mesenje
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • mešalnik
  • žlica
  • kozica
  • tehtnica
  • pečica

Biskvitna potica – sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 14 žlic mehke moke
  • 14 žlic sladkorja
  • 14 žlic sončničnega olja
  • 14 žlic mleka
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 1 zavojček pecilnega praška

Za testo

  •  45 dag mehke moke
  • 1 žlička soli
  • 8 dag masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 zavojček svežega kvasa (42 g)
  • 1 dcl toplega mleka
  • 1 žlička sladkorja

Za skutin nadev

  • 0,5 kg skute
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 dcl kisle smetane
  • sok polovice limone
  • skorja polovice limone

Za orehov nadev

  • 40 dag mletih orehov
  • 12 dag sladkorja
  • 15 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 dcl kisle ali sladke smetane
  • 1 žlica ruma

Biskvitna ali potratna potica – postopek

Za biskvitno testo najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo mleko in olje, na koncu  še moko s pecilnim praškom. Vlijemo v namaščen in pomokan pekač. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 23 minut. Jaz biskvit ponavadi spečem že dan prej.

Biskvitna ali potratna potica

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in popolnoma ohlajenega prerežemo na polovico.

Biskvitna ali potratna potica

Sedaj se lotimo priprave testa. V mleko zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in premešamo. Pustimo na toplem, da kvas vzhaja. Ko je kvas narasel, ga stresemo v pripravljeno moko, v katero smo vmešali sol in sladkor. Dodamo še stopljeno maslo in rumenjake. Zamesimo mehko, vendar ne lepljivo testo. Po potrebi med mesenjem dodajamo moko. Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo počivati.

Biskvitna ali potratna potica

Medtem, ko testo počiva pripravimo najprej skutin nadev. Skuti dodamo sladkor, limonin sok, kislo smetano in limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešamo.

Biskvitna ali potratna potica

Za orehov nadev najprej naredimo sneg iz beljakov, ki so nam ostali, ko smo rumenjake porabili za testo.

Biskvitna ali potratna potica

Potem stopimo maslo in ga polijemo preko orehov, dodamo sladkor, jajce, smetano, rum in nazadnje vmešamo sneg. Orehov nadev postavimo na hladno.

Biskvitna ali potratna potica

Na vrsti je sestavljanje potice. Testo razdelimo na dva dela – manjši del prihranimo za “pokrov” potice.

Biskvitna ali potratna potica

Večji del testa razvaljamo v približni velikosti pekača (upoštevajoč tudi stene pekača) in namaščen ter pomokan pekač obložimo s testom. Uporabimo isti pekač, v katerem smo pekli biskvit. Robove pekača samo namastimo in jih ne pomokamo, da se nam testo med zlaganjem potice lepo oprime in ne “leze” navzdol v pekač.

Biskvitna ali potratna potica

Polovico orehovega nadeva enakomerno razdelimo po testu.

Biskvitna ali potratna potica

Na orehov nadev položimo polovico biskvita.

Biskvitna ali potratna potica

Po biskvitu enakomerno porazdelimo skutin nadev. Bolje je, da je skuta malo bolj mokra, da s sokom hkrati navlaži biskvit.

Biskvitna ali potratna potica

Na skutin nadev položimo drugo polovico biskvita in nanj porazdelimo drugo polovico orehovega nadeva.

Biskvitna ali potratna potica

Potico imamo sestavljeno, manjka nam le še zgornja plast testa. Na velikost pekača (22 cm x 26 cm)  razvaljamo preostanek testa, katerega smo na začetku odrezali za kasneje. Robove potice potegnemo “navznoter” pekača in jih položimo na orehovo maso, z razvaljanim testom pa prekrijemo potico. Po robovih potisnemo testo, da se med peko spoji in ne odstopa. Z iglo ali z zobotrebcem potico prepikamo.

Biskvitna ali potratna potica

V naprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija,  potico pečemo od 55 – 60 minut.

Biskvitna ali potratna potica

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in še nekaj časa pustimo v pekaču, da se malo ohladi, potem jo zvrnemo na desko ali pladenj, po vrhu pa jo lahko posujemo z mletim sladkorjem.

Biskvitna ali potratna potica

Režemo jo naslednji dan, ko malo “odstoji” in se okusi vseh plasti med sabo povežejo ter postane še bolj sočna. Pa prijetno sladkanje!

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor