Barvne meringue
Barvne meringue ali španski venci so sladki in lepi priboljški. Rabimo le par sestavin in malo jedilnih barv, da spremenimo beljake v te lepe, barvite in okusne sladice, ki ji lahko takoj pojemo, hranimo ali podarimo. Lepo zaviti so lahko odlično novoletno darilo. Recept je mišljen kot ideja za ustvarjanje, ter je zabaven način kako porabimo višek beljakov, ki nam ostajajo.
Pripomočki za pripravo barvnih mering
- 1 večjo skledo
- 2 mali posodi
- električni mešalnik
- metlica in dresirna vrečka
- peki papir in pekač
Sestavine za pripravo barvnih mering
- beljak:kristalni sladkor:sladkor v prahu v razmerju 1:1:1
- čajna žlička limoninega soka
- jedilne barve
Postopek priprave barvnih meringhe
Recept za barvane meringue je podan kot ideja kaj z beljaki, ki nam ostajajo, zato zanj niso podane sestavine v gramih, ter ni označena količina izdelka, ki jo bomo dobili.
Vzamemo beljake, ki so nam ostali pri kakem drugem receptu ali pa vzamemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Nato beljake stehtamo.
Sedaj potrebujemo isto količino kristalnega sladkorja ter isto količino sladkorja v prahu, zato ju ravno tako stehtamo. Na kratko če imamo 122 g beljakov bomo rabili še 122 g kristalnega sladkorja ter 122 g sladkorja v prahu.
V večjo skledo damo beljake, ki jim dodamo čajno žličko limoninega soka ter stepemo beljake v sneg z električnim mešalnikom.
Ko naredimo beljakov sneg, med stepanjem, postopoma dodajamo kristalni sladkor.
Beljakov sneg je pripravljen, ko lahko skledo obrnemo okoli (na glavo) brez, da bi beljakov sneg padel ven.
Na vrsti je še sladkor v prahu, tudi tega postopoma primešamo beljakovemu snegu, ampak to naredimo ročno s pomočjo kuhalnice. Da se izognemo grudicam, sladkor v prahu presejemo v beljakov sneg.
Dobiti moramo lepo in gladko snežno belo zmes, ki spominja na prvi sneg. Dobljeni sneg razdelimo v toliko skledic, kolikor barv bomo uporabili. Meringue obarvamo z jedilnimi barvami. Uporabimo lahko barve v prahu, gelu ali pasti. Ko barve umešamo v belo osnovo, dobimo bolj pastelne barve. Zato bo mogoče potrebno barvo večkrat primešati, da dosežemo željen odtenek.
V dresirno vrečko postavimo poljuben nastavek, jo napolnimo s snegom in nabrizgamo meringue na peki papir, ki smo ga pritrdili na pekač. Nabrizgamo meringue velikosti in oblik, kot nam je najbolj všeč. Ko zmanjka prve barve, postopek ponovimo z ostalimi.
Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 90 stopinj Celzija, »pečemo« jih približno 90 minut. Barvne meringhe so pripravljene, pustimo, da se ohladijo ter jih nato shranimo v posodo s pokrovom.
Gremo na delo. 😉