Babka z lešniki in rozinami (vegansko)
Ste že slišali za pecivo babka? Jaz sem, priznam, zadnjič prvič slišala zanjo in, ker mi je bila videti zanimiva, sem se odločila, da jo naredim. V veganski različici seveda. Kaj sploh je babka? Testo je podobno kot za potico. Jaz sem nadev naredila iz lešnikov in rozin ter cimeta. Vse skupaj se tudi zavije kot potica, prereže ter zavije v pletenico. Doma smo bili nad tem pecivom zelo navdušeni. Po izgledu spominja na pletenico, po okusu je pa podobna sadnemu kruhu.
Pecivo babka se imenuje po babicah oz. ”babah”, ki so jih pekle. So različnih oblik ter okusov. Največkrat se pečejo z lešniki, z orehi, čokolado ali s cimetom. Značilne so za vzhodno Evropo, od koder tudi prihajajo.
Pripomočki za vegansko babko z lešniki in rozinami:
- posoda za mešanje
- ročni mešalnik z nastavkom za testo
- žlica in žlička
- merilna žlička
- tehtnica
- posoda za gretje napitka
- deska in nož
- valjar
- podloga za valjanje testa
- nož za testo
- čopič
- dva pekača (30 x 12 cm)
- ventilacija pečica
Sestavine za vegansko babko z lešniki in rozinami
Za testo:
- 180 g pirine moke
- ščepec soli
- 5 žlic olivnega olja
- 1 žlička suhega kvasa
- pol žličke vanilje v prahu
- 110 ml toplega rastlinskega napitka
- sladilo po izbiri (jaz sem dala 1 žlico riževega sirupa)
Za nadev:
- 50 g sesekljanih lešnikov
- 70 g rozin
- 1 žlica olja za testo ali veganska margarina
- 1/3 žličke cimeta
- sladilo po izbiri (jaz ga nisem dala)
In še:
- olje ali veganska margarina za mazanje pekača
Iz navedenih količin boste naredili 2 babki.
Kako naredim vegansko babko z lešniki in rozinami
Najprej odtehtam suhe sestavine (moko, kvas, vaniljo in sol), katerim dodam rižev sirup ter olivno olje in topel ovsen napitek. Vse skupaj zmešam in oblikujem testo. Testo dam na toplo za vsaj 1 uro, da vzhaja (jaz sem postavila kar v predhodno ogreto pečico, ki je med vzhajanjem ugasnjena).
Ko je testo vzhajalo, ga razvaljam na dolžino 25 x 50 cm. Testo premažem z oljem. Potresem ga z rozinami in s sesekljanimi lešniki ter z cimetom. Tisti ki želite lahko posujete tudi sladilo po izbiri. Z valjarjem grem čez nadev, da se vtisne v testo, nato pa vse skupaj previdno zavijem v rolo.
Ko je babka zavita, grem še enkrat na rahlo čez njo z valjarjem. Zavito babko prerežem na pol, da dobim dva dela (če imate dovolj velik pekač, lahko pustite celo). Potem pa prerežem na polovico še vsak del po dolžini. Polovici potem prepletem kot pletenico (nič hudega če bo malo nadeva padlo ven).
Babki položim v namaščen pekač ter ju pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 180 °C približno 20 minut, da se zlato rumeno zapeče.
Počakam, da se babka ohladi in šele takrat jo razrežem.