Ajdovi piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Ajdovi piškoti so zelo krhki in rahli, naše brbončice pa razveseli okus marmelade, katero prekriva čokolada. Mogoče peka teh piškotov na prvi pogled izgleda zakomplicirana, vendar, ko se je lotimo, kmalu ugotovimo, da je postopek enostaven. Postopek peke je prikazan po korakih, naredite prvi korak in kmalu se vam bo v ustil topil slasten Ajdov piškot.

Ajdovi piškoti – pripomočki

  • posoda za gnetenje
  • kuhalnica
  • papir za peko
  • brizga za marmelado
  • pekač
  • kozica
  • žlička

Ajdovi piškoti – sestavine

Za testo:

  • 85 g mehke moke
  • 65 g ajdove moke
  • 120 g masla
  • 90 g mletih orehov
  • 30 g kakava
  • 55 g mletega sladkorja
  • 1 rumenjak
  • pol majhne žličke mletih klinčkov
  • 2,5 veliki žlici ruma

Za nadev:

  • 3 velike žlice goste marmelade (po okusu)

Za obliv:

  • 50 g mlečne čokolade
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 3 dag mletih orehov

Ajdovi piškoti – postopek

Zamesimo testo iz vseh sestavin za testo.

ajdovi-piskoti

Oblikujemo srednje velike kroglice, jih malo sploščimo in v sredino z ročajem kuhalnice naredimo jamico.

ajdovi-piskoti

Med piškoti pustimo malo prostora, ker se med peko razlezejo.

ajdovi-piskoti

Pekač položimo v segreto pečico na 170 stopinj Celzija in piškote pečemo približno 10 minut. Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in z brizgalko ali pa z žličko napolnimo luknje z marmelado.

ajdovi-piskoti

Pekač ponovno postavimo v pečico z nastavljeno temperaturo na 150 stopinj Celzija in piškote pečemo še dobrih 5 minut. Po 5 minutah vzamemo pekač iz pečice in pustimo piškote, da se ohladijo. Med tem časom na nizki temperaturi stopimo čokolado in oblijemo marmelado ter posujemo z mletimi orehi.

ajdovi-piskoti

Tako pripravljene piškote postavimo za nekaj časa na hladno, da se čokolada strdi.

ajdovi-piskoti

Ajdovi piškoti so čudoviti, njihov okus preseneti. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor