Ajdovi piškoti
Ajdovi piškoti so zelo krhki in rahli, naše brbončice pa razveseli okus marmelade, katero prekriva čokolada. Mogoče peka teh piškotov na prvi pogled izgleda zakomplicirana, vendar, ko se je lotimo, kmalu ugotovimo, da je postopek enostaven. Postopek peke je prikazan po korakih, naredite prvi korak in kmalu se vam bo v ustil topil slasten Ajdov piškot.
Ajdovi piškoti – pripomočki
- posoda za gnetenje
- kuhalnica
- papir za peko
- brizga za marmelado
- pekač
- kozica
- žlička
Ajdovi piškoti – sestavine
Za testo:
- 85 g mehke moke
- 65 g ajdove moke
- 120 g masla
- 90 g mletih orehov
- 30 g kakava
- 55 g mletega sladkorja
- 1 rumenjak
- pol majhne žličke mletih klinčkov
- 2,5 veliki žlici ruma
Za nadev:
- 3 velike žlice goste marmelade (po okusu)
Za obliv:
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 3 dag mletih orehov
Ajdovi piškoti – postopek
Zamesimo testo iz vseh sestavin za testo.
Oblikujemo srednje velike kroglice, jih malo sploščimo in v sredino z ročajem kuhalnice naredimo jamico.
Med piškoti pustimo malo prostora, ker se med peko razlezejo.
Pekač položimo v segreto pečico na 170 stopinj Celzija in piškote pečemo približno 10 minut. Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in z brizgalko ali pa z žličko napolnimo luknje z marmelado.
Pekač ponovno postavimo v pečico z nastavljeno temperaturo na 150 stopinj Celzija in piškote pečemo še dobrih 5 minut. Po 5 minutah vzamemo pekač iz pečice in pustimo piškote, da se ohladijo. Med tem časom na nizki temperaturi stopimo čokolado in oblijemo marmelado ter posujemo z mletimi orehi.
Tako pripravljene piškote postavimo za nekaj časa na hladno, da se čokolada strdi.
Ajdovi piškoti so čudoviti, njihov okus preseneti. Prijetno sladkanje!