Testenine z omako iz šampinjonov in kisle smetane
Testenine z omako iz šampinjonov in kisle smetane z dodatkom začimb in peteršilja bodo odlično kosilo. Omako iz šampinjonov in kisle smetane lahko uporabimo tudi kot prilogo k različnim zrezkom in krompirju.
Testenine z omako iz šampinjonov in kisle smetane – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- jedilna žlica
- nož
- ribežen
- ponev s pokrovko
- kuhalnica
- velik lonec s pokrovko za kuhanje testenin
Testenine z omako iz šampinjonov in kisle smetane – sestavine:
(za 2 osebi)
- 250 g svežih šampinjonov
- 150 g kisle smetane
- pol srednje velike bele čebule
- 50 g sira
- sol po okusu
- poper po okusu
- manjši šopek peteršilja
- olje
- 200 g širokih rezancev ali drugih testenin
- voda za kuhanje testenin
- sol
Testenine z omako iz šampinjonov in kisle smetane – priprava:
Šampinjone temeljito operemo in jim pri klobuku odrežemo bete. Nato jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj speremo pod tekočo vodo, osušimo in drobno nasekljamo. Sir naribamo.
V ponev vlijemo malo olja in ga segrejemo. Na dobro segreto olje damo drobno nasekljano čebulo in pražimo, da postane rahlo zlate barve. Med praženjem čebulo večkrat premešamo.
Prepraženi čebuli dodamo na lističe narezane šampinjone. Rahlo jih posolimo, da bodo hitreje spustili vodo. Vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo. Počakamo, da šampinjoni oddajo vodo, nato odstranimo pokrovko in počakamo, da voda povre.
Ko voda povre, šampinjone popramo, dodamo peteršilj in kislo smetano.
Dodamo lahko tudi malo suhe zelenjavne mešanice. Če mešanica ne vsebuje soli, po potrebi omako še dosolimo. Dobro premešamo, malo pokuhamo in takoj prelijemo preko kuhanih testenin.
Medtem ko pripravljamo omako, v velikem loncu pristavimo vodo, jo dobro osolimo in počakamo, da zavre. Lonec pokrijemo s pokrovko, da bo voda hitreje zavrela. V osoljen krop damo kuhati testenine in jih kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži. Testenine vedno kuhamo v odkriti posodi.
Kuhane testenine odcedimo, nadevamo na krožnike ter preko njih nadevamo omako. Testenine z omako postrežemo takoj.
Testenine s česnom in olivnim oljem
Široke rezance v česnovi omaki z belim vinom
Uživajte v okusih!