Široki rezanci v česnovi omaki z belim vinom
Print Friendly, PDF & Email

Široki rezanci v česnovi omaki z belim vinom so hitro pripravljeno, preprosto kosilo, ki bo vzelo 30 minut vašega dragocenega časa. Omaka iz česna in suhega belega vina vas bo s svojim fantastičnim okusom prijetno razvajala. Hrustljavo zapečen brstični ohrovt iz pečice pa zaokroži okus jedi.

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

Široki rezanci v česnovi omaki z belim vinom – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • stiskač za česen
  • merilna posoda za tekočine
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • kuhalnica
  • ročna metlica za stepanje
  • blender
  • velik lonec za kuhanje testenin s pokrovko
  • cedilo za testenine
  • večja plastična posoda
  • peki papir
  • pekač in pečica (navadna)

Široki rezanci v česnovi omaki z belim vinom – sestavine:

(za 2 osebi)

Široki rezanci:

  • 200 g širokih rezancev
  • voda
  • žlička soli

Omaka s česnom in belim vinom:

  • 3 jedilne žlice olja
  • 1 manjša glavica česna (približno 30 g)
  • 1 dl suhega belega vina (sauvignon blanc, chardonnay, …)
  • 4 jedilne žlice koruznega škroba (približno 30 g)
  • 4 dl (ovsenega) mleka
  • 6 jedilnih žlic kvasnih kosmičev (žlahtnega kvasa)
  • sol po okusu
  • ščep črnega popra

Pečen brstični ohrovt:

  • 450 g brstičnega ohrovta
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • sol po okusu
  • ščep črnega popra

Široki rezanci v česnovi omaki z belim vinom – priprava:

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

Pripravimo si vse sestavine. V velikem loncu zavremo osoljeno vodo in jo damo na stran. Pripravimo blender.

Brstični ohrovt dobro operemo in prerežemo na polovice. Damo ga v večjo plastično posodo, prelijemo z žlico olja, solimo in popramo po okusu ter z rokami dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in po njem v eno plast razporedimo brstični ohrovt. Pečico (navadno) segrejemo na 200 ºC.

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

V ponvi na srednji temperaturi (jaz dam na 3 na električnem štedilniku) segrejemo olje, dodamo česen. Česen pražimo 2 minuti, da zadiši in se začne barvati zlato-rjavo. Previdno dolijemo vino in med mešanjem kuhamo cca. 3 minute, da se količina vina prepolovi. Dodamo koruzni škrob (mešamo z ročno metlico za stepanje) ter ovseno mleko. Nadaljujemo z mešanjem. Na tej točki se bo škrob sprijel v grudice, kar ni nič hudega. Omako prelijemo v blender, dodamo jedilni kvas, sol in črni poper. Miksamo na visokih obratih 2 minuti, da dobimo gladko omako brez grudic.

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

Ohrovt damo v ogreto pečico in pečemo 12 minut. Na embalaži preverimo, koliko časa potrebujejo široki rezanci, da so kuhani al dente. Jaz sem uporabila Barilla široke rezance, ki se kuhajo 6 minut. Ponovno sem zavrela vodo in 6 minut po tem, ko sem dala brstični ohrovt v pečico, dala kuhati (v vrelo osoljeno vodo) še široke rezance. Tako so bili rezanci kuhani istočasno, kot je bil pečen brstični ohrovt.

Medtem ko se široki rezanci kuhajo in brstični ohrovt peče v pečici, omako prelijemo nazaj v ponev, jo segrejemo na srednji temperaturi in počakamo, da se zgosti. Med tem jo ves čas! mešamo z metlico za stepanje. Če se nam omaka zdi pregosta, dolijemo še malo ovsenega mleka, če je preredka, nekoliko zvišamo temperaturo, da spodbudimo zgoščevanje.

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

Kuhane široke rezance odcedimo, prelijemo z omako, dodamo brstični ohrovt in dobro premešamo. Brstični ohrovt lahko postrežemo tudi ločeno, poleg širokih rezancev.

siroki-rezanci-v-cesnovi-omaki-z-belim-vinom

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor