Skutini svaljki s praženimi lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Skutini svaljki s praženimi lešniki so lahko za kosilo ali večerjo, če pa jim dodamo še malo čokoladnega preliva, dobimo odlično in nasitno sladico. Pripravljeni so brez krompirja, a jim tisto pravo mehkobo daje skuta, ki je glavna sestavine. Odlično se podajo h kompotu, lahko pa zraven jeste tudi solato.

Skutini svaljki s praženimi lešniki – pripomočki:

  • večja posoda za testo
  • električni mešalnik ali kuhalnica
  • žlica
  • plitvi krožnik
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • penovka
  • ponev

Skutini svaljki s praženimi lešniki – sestavine:

  • 300 g skute
  • 8-10 žlic bele gladke moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • pol čajne žličke masla

Posip:

  • 2 žlici maščobe (olje)
  • 50 g mletih lešnikov
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • pol čajne žličke mletega cimeta

Preliv:

  • nekaj koščkov čokolade ali kupljen preliv

Skutini svaljki s praženimi lešniki – postopek:

V posodo damo 300 g skute. Jaz sem uporabila nepasirano skuto in jo je bilo treba res dobro premešati, zato vam predlagam, da uporabite raje pasirano skuto. Dodamo 1 celo jajce, ščepec soli, pol čajne žličke masla.

Nato dodamo še 8 žlic bele gladke moke in premešamo. Po potrebi dodamo še 2 žlici moke oz. toliko, da se testo ne bo “lepilo”.

Iz skutinega testa z rokami oblikujemo svaljke. Dobro je, da so približno enakih velikosti. Zlagamo jih na pomokan plitek krožnik. Tako pripravljene lahko damo tudi v skrinjo in jih zamrznemo ter uporabimo drugič. Ko zmrznejo, jih lahko iz krožnika damo v vrečko.

Skutine svaljke skuhamo v osoljeni vreli vodi. Kuhamo jih približno 4 minute oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

Medtem časom pripravimo lešnikov posip. V ponvi segrejemo 2 žlici maščobe (olje, kokosovo olje ipd.), dodamo 50 g mletih lešnikov, pol čajne žličke mletega cimeta, 2 žlici drobtin in 1 žlico kristalnega sladkorja. Če imamo radi bolj sladko, lahko dodamo še več sladkorja, ni pa potrebno. Vse skupaj dobro premešamo in prepražimo.

V tem lepo hrustljavem lešnikovem posipu povaljamo kuhane skutine svaljke, ki smo jih iz vode vzeli s pomočjo ponovke.

Skutine svaljke postrežemo na plitvem krožniku. Mi smo jih pripravili za kosilo, a sem kljub temu dodala še čokoladni preliv. Po vrhu sem potresla še preostali lešnikov posip.

Za dekoracijo sem dodala še vejico dišeče meta.

Dober tek vam želim!

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor