Skutini svaljki s praženimi lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Skutini svaljki s praženimi lešniki so lahko za kosilo ali večerjo, če pa jim dodamo še malo čokoladnega preliva, dobimo odlično in nasitno sladico. Pripravljeni so brez krompirja, a jim tisto pravo mehkobo daje skuta, ki je glavna sestavine. Odlično se podajo h kompotu, lahko pa zraven jeste tudi solato.

Skutini svaljki s praženimi lešniki – pripomočki:

  • večja posoda za testo
  • električni mešalnik ali kuhalnica
  • žlica
  • plitvi krožnik
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • penovka
  • ponev

Skutini svaljki s praženimi lešniki – sestavine:

  • 300 g skute
  • 8-10 žlic bele gladke moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • pol čajne žličke masla

Posip:

  • 2 žlici maščobe (olje)
  • 50 g mletih lešnikov
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • pol čajne žličke mletega cimeta

Preliv:

  • nekaj koščkov čokolade ali kupljen preliv

Skutini svaljki s praženimi lešniki – postopek:

V posodo damo 300 g skute. Jaz sem uporabila nepasirano skuto in jo je bilo treba res dobro premešati, zato vam predlagam, da uporabite raje pasirano skuto. Dodamo 1 celo jajce, ščepec soli, pol čajne žličke masla.

Nato dodamo še 8 žlic bele gladke moke in premešamo. Po potrebi dodamo še 2 žlici moke oz. toliko, da se testo ne bo “lepilo”.

Iz skutinega testa z rokami oblikujemo svaljke. Dobro je, da so približno enakih velikosti. Zlagamo jih na pomokan plitek krožnik. Tako pripravljene lahko damo tudi v skrinjo in jih zamrznemo ter uporabimo drugič. Ko zmrznejo, jih lahko iz krožnika damo v vrečko.

Skutine svaljke skuhamo v osoljeni vreli vodi. Kuhamo jih približno 4 minute oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

Medtem časom pripravimo lešnikov posip. V ponvi segrejemo 2 žlici maščobe (olje, kokosovo olje ipd.), dodamo 50 g mletih lešnikov, pol čajne žličke mletega cimeta, 2 žlici drobtin in 1 žlico kristalnega sladkorja. Če imamo radi bolj sladko, lahko dodamo še več sladkorja, ni pa potrebno. Vse skupaj dobro premešamo in prepražimo.

V tem lepo hrustljavem lešnikovem posipu povaljamo kuhane skutine svaljke, ki smo jih iz vode vzeli s pomočjo ponovke.

Skutine svaljke postrežemo na plitvem krožniku. Mi smo jih pripravili za kosilo, a sem kljub temu dodala še čokoladni preliv. Po vrhu sem potresla še preostali lešnikov posip.

Za dekoracijo sem dodala še vejico dišeče meta.

Dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor