Prepletenka z mesnim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Prepletenke, tako sladke kot slane, so dokaj enostavno in hitro pripravljena jed. Vendar pa kljub temu zelo privlačne na oko in odličnega okusa.
Tudi ta naša slana prepletenka z mesnim nadevom je božanskega okusa in bo prepričala vsakega našega jedca.

Prepletenka z mesnim nadevom

Pripomočki za prepletenko z mesnim nadevom:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za prepletenko z mesnim nadevom:

Za 3 osebe:

  • 275 g listnatega testa ali testa za pico
  • 100 g sira (poljubnega)
  • 1,5 dl pasiranega paradižnika ali goste paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke origana
  • 1 jajce (za premaz)

Mesni nadev:

  • 300 g mletega mesa (govedina, svinjina)
  • 1 čebula (100 g)
  • 2 stroka česna
  • 1/2 sveže paprike (80 g)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja

Postopek za prepletenko z mesnim nadevom:

Čebulo in česen na drobno nasekljamo in ju na hitro popražimo na olju. Dodamo mleto meso in vse pražimo tako dolgo, da ne izpari tekočina, ki se izloči ob toplotni obdelavi mesa.

Prepletenka z mesnim nadevom

Tik pred koncem praženja dodamo še na koščke narezano papriko ter meso solimo in popramo.
Listnato testo ali testo za pico razvaljamo v obliki pravokotnika (lahko pa takšne oblike testo tudi kupimo). Testo iz obeh strani narežemo na trakove debeline približno 2 cm. Režemo na vsaki strani 1/4 testa. Polovica testa ostane na sredini nenarezana.
Sedaj na sredino testa najprej namažemo pasiran paradižnik ali gosto paradižnikovo mezgo, ki smo ji dodali origano.

Prepletenka z mesnim nadevom

Na to enakomerno razporedimo praženo mleto meso, na vrh pa naložimo lističe sira ali posujemo nariban sir. Sir je poljuben, po naših željah in okusu. Jaz sem uporabila čedar.

Prepletenka z mesnim nadevom

Sedaj izmenično trake testa prepletamo iz obeh smeri proti sredini slane prepletenke z mesnim nadevom.

Prepletenka z mesnim nadevom

Končamo na sredini, celotno slano prepletenko premažemo z razžvrkljanim jajcem in po vrhu posujemo še malo origana.

Prepletenka z mesnim nadevom

Slano prepletenko z mesnim nadevom pečemo v naprej ogreti klasični pečici na 190 °C med 20 in 25 minutami. Ko je testo lepo zlato rjavo zapečeno prepletenko vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati 5 minut.
Šele nato jo razrežemo in postrežemo. Zraven se podajo kakšne omake kot je omaka iz pečenih rdečih paprik , klasična čilijeva omaka, ali pa kar velika porcija sezonske solate.

Prepletenka z mesnim nadevom

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor