Pečena polenta z jajčevci, paradižnikom in mocarelo
Jed bo všeč ljubiteljem polente, zelenjave in sira. Pečena polenta z jajčevci, paradižnikom in mocarelo je nasiten in okusen obrok. Priprava ni težavna in ne zahteva nobenih posebnih kuharskih veščin, le veselje do kuhanja. In okusi? Sladkost polente, ki se sreča z malenkost grenkimi jajčevci, vse skupaj pa lepo zaokrožita in osvežita paradižnik ter mocarela, pikico na i pa doda še bazilika. Mmmmm …. poskusite, ne bo vam žal!
Pripomočki za pripravo pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo:
- nož in deska za rezanje
- pekač velikosti 20×30 cm
- čajna skodelica (cca. 300 ml)
- lonec s pokrovom
- metlica za stepanje
- jedilna žlica
- ponev
- papirnate brisačke
- (tehtnica)
- pečica in štedilnik
Sestavine za pripravo pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo
Za 3-4 osebe:
- 1 lonček polente (oz. 230 – 240 g polente)
- 2 lončka vode (oz. cca. 650 – 700 ml vode)
- sol po okusu
- 1 zvrhana jedilna žlica zeliščnega masla
- 1 jajčevec
- 250 g mocarele
- 2-3 paradižniki
- bazilika (sveža ali posušena)
- olivno olje
Postopek priprave pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo:
Najprej operemo jajčevec in mu odstranimo pecelj, nato pa jajčevec narežemo na približno pol centimetra široke rezine. Rezine jajčevca posolimo z obeh strani, nato pa jih pustimo približno 30 minut na deski, da spustijo vodo.
Medtem skuhamo polento. V posodo damo 2 skodelici vode, ki jo rahlo osolimo in počakamo, da zavre. Ko voda zavre, vanjo stresemo 1 skodelico polente, in jo mešamo s pomočjo metlice za stepanje (tako ne bodo nastale grudice). Polento kuhamo toliko časa, kot pravijo navodila z embalaže vaše polente. Nekje na sredi kuhanja polenti dodamo zeliščno maslo.
V kolikor boste kuhali večjo količino polente, se držite razmerja 1:2 med polento in vodo.
Zeliščno maslo vmešamo v polento in jo skuhamo do konca. Ko je polenta kuhana, jo predenemo v pekač, ki smo ga namazali z malo olivnega olja (ali masla). Polento razporedimo po pekaču in jo pritisnemo k dnu. Pri tem si pomagamo z žlico, saj je polenta vroča. Pustimo polento, da se malo ohladi in strdi.
Ko mine pol ure, odkar smo narezali in posolili jajčevce, jih popivnamo s papirnatimi brisačkami. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na hitro z obeh strani popečemo jajčevce (nekaj minut za vsako stran). Istočasno priklopimo električno pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica; navadno pečico nastavite za cca. 10-20 °C več).
Medtem, ko v ponvi pečemo jajčevce, paradižnik narežemo na kolobarje (široke do 0,5 cm). Mocarelo vzamemo iz slanice in tudi mocarelo malenkost osušimo s pomočjo papirnatih brisačk. Nato pa tudi mocarelo narežemo na kolobarje, kot smo to storili s paradižnikom.
Sedaj pričnemo z zlaganjem sestavin na polento. Najprej na polento, ki je že v pekaču, naložimo in po njej razporedimo popečene jajčevce. Na jajčevce damo na kolobarje narezan paradižnik. Posujemo z baziliko (še boljše je, če imate na razpolago svežo baziliko, ki jo predhodno nasekljate), malenkost solimo in pokapljamo z malce olivnega olja. Nato pa čez vse skupaj razporedite še na kolobarje narezano mocarelo.
Pekač s polento, jajčevci, paradižnikom in mocarelo potisnemo v ogreto pečico in pečemo 25-30 minut, da se sir stopi in malenkost zapeče. Ko je pečeno, pečeno polento z jajčevci, paradižnikom in mocarelo vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, nato pa razrežemo na poljuben kose in postrežemo.
Zraven se prileže solata in pa malo navadnega gostega jogurta, v koliko vam to ustreza.
Naj vam tekne!