Pečena polenta z jajčevci, paradižnikom in mocarelo
Print Friendly, PDF & Email

Jed bo všeč ljubiteljem polente, zelenjave in sira. Pečena polenta z jajčevci, paradižnikom in mocarelo je nasiten in okusen obrok. Priprava ni težavna in ne zahteva nobenih posebnih kuharskih veščin, le veselje do kuhanja. In okusi? Sladkost polente, ki se sreča z malenkost grenkimi jajčevci, vse skupaj pa lepo zaokrožita in osvežita paradižnik ter mocarela, pikico na i pa doda še bazilika. Mmmmm …. poskusite, ne bo vam žal!

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (17)

Pripomočki za pripravo pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo:

  • nož in deska za rezanje
  • pekač velikosti 20×30 cm
  • čajna skodelica (cca. 300 ml)
  • lonec s pokrovom
  • metlica za stepanje
  • jedilna žlica
  • ponev
  • papirnate brisačke
  • (tehtnica)
  • pečica in štedilnik

Sestavine za pripravo pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo

Za 3-4 osebe:

  • 1 lonček polente (oz. 230 – 240 g polente)
  • 2 lončka vode (oz. cca. 650 – 700 ml vode)
  • sol po okusu
  • 1 zvrhana jedilna žlica zeliščnega masla
  • 1 jajčevec
  • 250 g mocarele
  • 2-3 paradižniki
  • bazilika (sveža ali posušena)
  • olivno olje

Postopek priprave pečene polente z jajčevci, paradižnikom in mocarelo:

Najprej operemo jajčevec in mu odstranimo pecelj, nato pa jajčevec narežemo na približno pol centimetra široke rezine. Rezine jajčevca posolimo z obeh strani, nato pa jih pustimo približno 30 minut na deski, da spustijo vodo.

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (2)

Medtem skuhamo polento. V posodo damo 2 skodelici vode, ki jo rahlo osolimo in počakamo, da zavre. Ko voda zavre, vanjo stresemo 1 skodelico polente, in jo mešamo s pomočjo metlice za stepanje (tako ne bodo nastale grudice). Polento kuhamo toliko časa, kot pravijo navodila z embalaže vaše polente. Nekje na sredi kuhanja polenti dodamo zeliščno maslo.

V kolikor boste kuhali večjo količino polente, se držite razmerja 1:2 med polento in vodo.

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (3)

Zeliščno maslo vmešamo v polento in jo skuhamo do konca. Ko je polenta kuhana, jo predenemo v pekač, ki smo ga namazali z malo olivnega olja (ali masla). Polento razporedimo po pekaču in jo pritisnemo k dnu. Pri tem si pomagamo z žlico, saj je polenta vroča. Pustimo polento, da se malo ohladi in strdi.

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (5)

Ko mine pol ure, odkar smo narezali in posolili jajčevce, jih popivnamo s papirnatimi brisačkami. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na hitro z obeh strani popečemo jajčevce (nekaj minut za vsako stran). Istočasno priklopimo električno pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica; navadno pečico nastavite za cca. 10-20 °C več).

pecena-polenta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo

Medtem, ko v ponvi pečemo jajčevce, paradižnik narežemo na kolobarje (široke do 0,5 cm). Mocarelo vzamemo iz slanice in tudi mocarelo malenkost osušimo s pomočjo papirnatih brisačk. Nato pa tudi mocarelo narežemo na kolobarje, kot smo to storili s paradižnikom.

pecena-polenta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo-1

Sedaj pričnemo z zlaganjem sestavin na polento. Najprej na polento, ki je že v pekaču, naložimo in po njej razporedimo popečene jajčevce. Na jajčevce damo na kolobarje narezan paradižnik. Posujemo z baziliko (še boljše je, če imate na razpolago svežo baziliko, ki jo predhodno nasekljate), malenkost solimo in pokapljamo z malce olivnega olja. Nato pa čez vse skupaj razporedite še na kolobarje narezano mocarelo.

pecena-polenta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo-2

Pekač s polento, jajčevci, paradižnikom in mocarelo potisnemo v ogreto pečico in pečemo 25-30 minut, da se sir stopi in malenkost zapeče. Ko je pečeno, pečeno polento z jajčevci, paradižnikom in mocarelo vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, nato pa razrežemo na poljuben kose in postrežemo.

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (14)

Zraven se prileže solata in pa malo navadnega gostega jogurta, v koliko vam to ustreza.

pecena-poleta-z-jajcevci-paradiznikom-in-mocarelo (16)

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor