Nadevana prata
Nadevana prata ali po koroško “nabulana prata” je jed, ki se sicer lahko pripravlja skozi vse leto, a je značilna za povelikonočni čas. Kadar nam ostane šunka, kruh, pirhi in beljaki od peke potice.
Dejansko dodamo tem “ostankom” samo še kakšno začimbo in zelo okusna jed je na mizi.
Pripomočki za nadevano prato:
- pečica
Sestavine za nadevano prato:
Za 2 osebi:
- 350 g kruha
- 200 g šunke ali kakšne druge mesnine
- 3 jajca ali beljaki od treh jajc, ki nam ostanejo po peki potice
- 2 pirha (trdo kuhani jajci)
- 100 g kisle smetane
- 1 čebula (100 g)
- 1 do 2 stroka česna
- sol
- poper
- peteršilj
- olje
Postopek za nadevano prato:
Vse sestavine za izdelavo nadevane prate si pripravimo na sobno temperaturo. Olupimo čebulo in česen, kruh (najboljši je par dni star, bel kruh) narežemo na poljubno velike kocke. Jaz ga ne režem preveč na drobno, saj imamo v prati radi še vidne kocke kruha.
Prav tako nasekljamo čebulo in česen ter narežemo šunko ali katero drugo mesnino. Vse popražimo na žlici olja.
Surova jajca ali beljake (ki so nam ostali od peke potice ali velikonočnega kruha) razžvrkljamo skupaj s kislo smetano, soljo in poprom. Praženo šunko s čebulo in česnom ohladimo na sobno temperaturo.
Sedaj vse skupaj zmešamo in olupimo pirhe (trdo kuhana jajca).
Pripravimo si pekač, ki je primeren za peko v pečici. Moj je bil velikosti 18 x 12 cm. Nadevana prata se je v moji mladosti pekla v lončenem pekaču ali v naravni črevi.
Na dno pekača nadevamo 1/3 mase, nato na sredino damo trdo kuhani jajci.
Preostalo maso nadevamo na vrh jajc tako, da so le ta lepo prekrita.
Pečemo v klasični pečici 30 minut, na 200 °C, oziroma dokler se vrhnja plast nadevane prate ne obarva lepo zlato rjavo.
Nadevana prata je krasno, nasitno kosilo, z bogatimi okusi. Zraven lahko pripravimo kakšno omako ali pomako ter veliko porcijo sezonske solate – recimo regratovo solato.
Dober tek 🙂