Lignji na buzaro
Print Friendly, PDF & Email

Lignji so darovi morja in nam prijetno popestrijo jedilnik. Pripravimo jih lahko na več načinov, od hrustljavo zapečenih, polnjenih, na žaru … Lignji na buzaro so okusen in zdrav samostojen obrok.

Lignji na buzaro – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • ponev
  • stiskalec za česen

Lignji na buzaro – sestavine:

Za 4 osebe

  • 800 g lignjev
  • 1 čebula
  • 2 večja stroka česna
  • 3 do 4 žlice olja
  • 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb 
  • 2 vejici svežega timijana (lahko tudi sušeni)
  • 1 konzerva pelatov (400 g)
  • 300 ml paradižnikovega pireja
  • 150 ml dobrega belega vina
  • ščepec sladkorja
  • sol po potrebi
  • žlica ali dve krušnih drobtin oz. po potrebi ( za zgoščevanje omake)
  • žlica svežega nasekljanega peteršilja
  • 4 listi sveže nasekljane bazilike
  • 7 oliv (oz. po želji)

Lignji na buzaro – priprava:

Lignje operemo in po potrebi še očistimo. Nato jih narežemo na cca. 1 cm široke trakove.Čebulo olupimo in drobno nasekljamo ter jo v ponvi na maščobi svetlo popražimo. Tik pred koncem praženja čebule, dodamo stisnjen česen. Če imamo raje nasekljan česen, ga drobno nasekljamo. Čebulo in česen premešamo in pražimo samo še toliko, da česen zadiši.Nato dodamo narezane lignje in premešamo.Sedaj dodamo še suho mešanico začimb, timijan in sol po potrebi. Vse sestavine premešamo, da se med seboj pomešajo in pražimo na srednjem ognju.Med praženjem bodo lignji oddali precej tekočine. Pražimo tako dolgo, da večina tekočine izhlapi. Za hitrejše izhlapevanje tekoče, lahko povečamo moč ognja na grelni plošči.Ko je večina tekočine izhlapela, dodamo nasekljane pelate in paradižnikov pire. Dodamo tudi ščepec sladkorja, ker bo pripomogel, da bo omaka dobila izrazitejši in polnejši okus. Prilijemo še belo vino. Izberemo vino, ki nam je dobro, kajti le tako vam bo tudi omaka dobra. Nikar ne uporabite slabega vina, ker s tem boste uničili jed. Vino bo med termično obdelavo izgubilo alkohol, ostal bo le čudovit okus.Vse premešamo in kuhamo še cca. 20 do 25 minut. Med kuhanjem jed pokusimo in morebiti dodamo še sol. Z doziranjem soli bodimo previdni, kajti lignji je ne potrebujejo veliko. Proti koncu kuhanja dodamo še olive, ki jih lahko narežemo ali pa ne – odvisno od okusa. Primešamo tudi nasekljan peteršilj in baziliko. Če se nam zdi, da je omaka preredka, jo zgostimo s krušnimi drobtinami.Postrežemo še vroče. Zraven se odlično poda polenta, lahko pa tudi samo kos dobrega kruha.

Priporočam še recept lignji s česnom in lignji po tržaško.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor