Musaka z bučkami po pariško
Print Friendly, PDF & Email

Musaka z bučkami po pariško je malo drugačna musaka, ki bo odlično presenečenje za vse domače. Ne le, da namesto krompirja uporabimo bučke, temveč le-te pred samim sestavljanjem musake ”po pariško” ocvremo. Jed je po tem receptu zadostna za približno 7 oseb. V kolikor je število jedcev manjše, nič za to, kajti musaka z bučkami po pariško bo naslednji dan še boljšega okusa.

Pripomočki za musako z bučkami po pariško

  • pekač premera 26 x 37 cm

Sestavine za musako z bučkami bučkami po pariško

Za 7 oseb:

  • 1 kg na kolobarje narezanih bučk (cukini)
  • sol in poper po okusu
  • 6 jajc
  • 2,5 dl mleka
  • 3 dl olja (za cvrtje)
  • 250 g bele gladke moke tip 500
  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • 500 g čebule
  • 200 g pora
  • 1 jušna žlica rdeče mlete paprike
  • 1 jušna žlica domače mešanice začimb (ali Vegete)

Za polivko:

  • 1 loček kisle smetane (180 g)
  • 2 celi jajci
  • 10 jušnih žlic mleka

Priprava musake z bučkami po pariško

Bučke olupimo in jih narežemo na kolobarje, debeline približno 3-5 mm. Narezane kolobarje postavimo v posodo, posolimo in z rokami nekoliko premešamo.

Posodo nato pokrijemo in pustimo eno uro na sobni temperaturi. Ko čas poteče, odstranimo pokrovko in dobro odcedimo odvečno tekočino, ki so jo spustile narezane bučke. Tako odcejene bučke, eno po eno, povaljamo najprej v moko.

Nato  še v jajčno maso, ki smo jo pripravili tako, da smo skupaj dobro zmešali 6 jajc in 2,5 dl mleka.

V ponev vlijemo 3 dl olja, ko je olje dobro segreto, vanj vržemo pripravljene in v moki ter jajcih povaljane bučke.

Bučke na srednje močnem ognju cvremo z obeh strani, 30 sekund na eni in 30 sekund na drugi strani.

Ocvrte bučke položimo v posodo, ki smo jo pred tem obložili s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo po cvrtju.

Pripravljene bučke nato pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Med tem časom na drobno narezano čebulo in por posolimo in damo v ponev, v kateri smo pred tem cvrli bučke, ter po potrebi dolijemo še malo olja. Čebulo in por pražimo na srednje močnem ognju v pokriti ponvi vsaj 10 minut.

Ko je čebula lepo popražena, ji dodamo 1 kg mletega mešanega mesa, dodamo še žlico mešanice začimb in žlico rdeče mlete paprike ter sol in poper po okusu.

Vse sestavine dobro premešamo in ponev pokrijemo s pokrovko. Pokrito kuhamo še približno 15- 20 minut in medtem sestavine večkrat premešamo. Po tem času ponev odstavimo s štedilnika in pustimo, da se malo ohladi.
Sedaj vzamemo pekač ter vanj zložimo pripravljene bučne kolobarje tako, da le-ti popolnoma pokrijejo dno pekača.

Čez bučke enakomerno porazdelimo polovico pripravljenega mletega mesa.

Čez meso ponovno zložimo vrsto bučk ter postopek ponovimo. Zaključimo tako, da je vrhnja plast musake z bučkami sestavljena iz ocvrtih bučk.

Sedaj naredimo še polivko, iz 10 žlic mleka, 180 g kisle smetane in 2 celih jajc. Vse sestavine dobro premešamo. Polivko lahko pripravimo kar v  ponvi, v kateri smo pripravil meso in pred tem cvrli bučke.

Polivko polijemo po pripravljeni musaki.

Preostane nam le še, da musako z bučkami po pariško spečemo, pečemo v že ogreti ventilacijski pečici, 15-20 minut, na 180 °C. Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici. Musaka s bučkami po pariško je pripravljena.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor