Krompir z mesom iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Da ni kosilo, katerega sestavljata meso in krompir vedno klasično, ga pripravimo malo drugače in sicer združenega, v pekaču. Medtem, ko se meso skupaj s krompirjem peče v pečici, pripravimo solato in enostavno, pa vendar slastno kosilo, imamo v kratkem času na mizi. Enkratno se h krompirju z mesom iz pečice, ko se le ta ohladi, poda tudi navadni jogurt. Sama priprava nam ne vzame veliko časa, jed pa je okusna in nasitna. Tudi začinimo jo lahko po lastnem okusu z raznimi svežimi sezonskimi začimbami ali pa z suho mešanico začimb.

Krompir z mesom iz pečice – pripomočki

  • ovalni pekač dolžine 30 cm in širine 20 cm (ali pekač po izbiri)

Krompir z mesom iz pečice – sestavine

Za 4 – 5 oseb

  • 800 g krompirja
  • s srednje velika čebula (cca 80 g)
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice olja za praženje
  • 500 g mesa (svinjsko, piščančje, …)
  • 3 jajca
  • 80 g bele mehke moke
  • 100 g koruznega zdroba
  • 1 zavojček pecilnega praška (13 g)
  • 3 čajne žličke soli (po okusu)
  • ščepec popra (po okusu)
  • 2 veliki žlici domače suhe mešanice začimb
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g sladke smetane (po možnosti domače, pobrane s kuhanega mleka)

Za preliv:

  • 1 jajce
  • 1/2 žličke soli
  • 100 ml mleka
  • 100 g sladke smetane (po možnosti domače, pobrane s kuhanega mleka)

Krompir z mesom iz pečice – postopek

Na olju na hitro (približno 10 minut) prepražimo nasekljano čebulo, česen in na manjše koščke narezano izbrano meso, lahko pa uporabimo tudi mleto meso. Med praženjem meso posolimo in popopramo. Kozico z mesom odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Med tem časom, ko se meso ohlaja, krompir naribamo na rezance.  Naribanemu krompirju dodamo moko, koruzni zdrob, pecilni prašek, začimbno mešanico, kislo smetano, jajca in nazadnje vmešamo še ohlajeno meso. Vse skupaj dobro premešamo.

Maso stresemo v namaščen pekač, jo poravnamo in položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 200 °C ter pri tej temperaturi pečemo 15 minut.

Po 15 minutah peke vzamemo pekač iz pečice in preko mase prelijemo preliv, ki ga pripravimo tako, da vse sestavine enostavno zmešamo skupaj, ter pekač takoj vrnemo nazaj v pečico.

Pečemo še nadaljnjih 20 minut pri isti temperaturi (200 °C) oz. tako dolgo, da se površina lepo zapeče.

Ko je jed pečena, pekač vzamemo iz pečice in ga nekaj časa pustimo pri sobni temperaturi, da se rahlo ohladi oz. da se vsebina malo “poleže”. Nato jed razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo skupaj s solato, ohlajena pa je odlična z domačim kislim mlekom ali jogurtom.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor