Medeni venec s poletnim sadjem
Ker nas poletje obdarja z raznovrstnimi sadeži, res ni težko izbrati prave kombinacije za poletno sladico. Na pečen venec z okusom po medu le še nadevamo preprosto in okusno kremo in vse skupaj okrasimo s prav fotogeničnim sadjem in piknik ali zabava se lahko začne.
Pripomočki za medeni venec:
- skleda
- mešalnik
- žlica
- kozarec
- pekač za kolače v obliki venca
- čopič
- krožnik ali podstavek
Sestavine za medeni venec:
- 2 jajci
- 0,5 skodelice sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 žlica ruma
- 2 žlici medu
- 0,5 skodelice moke
- 0,5 skodelice polnozrnate moke
- 0,5 zavitka pecilnega praška
Postopek za medeni venec:
Za medeni venec s poletnim sadjem najprej spečemo biskvit. Zanj najprej ločimo jajca. Rumenjake damo v skledo. Mednje vsujemo sladkor in vanilijev sladkor ter prilijemo olje. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Nato primešamo še rum in med.
V kozarec vsujemo obe vrsti moke in pecilni prašek in vse dobro premešamo. To postopno vsipamo k rumenjakovi masi in ves čas počasi mešamo.
Beljake stepemo v sneg in ga vmešamo med rumenkasto maso.
Pekač za kolače v obliki vencev najprej dobro namažemo s stopljenim maslom, čez pa posujemo žlico moke. Pekač obračamo toliko časa, da je povsem pokrit z moko. Če se na namaščene stene ne prime vsa, pekač obrnemo, da pade ven.
V pekač vlijemo maso in jo spečemo – približno 25 minut na 150 °C. Po 20 minutah z zobotrebcem, ki ga zapičimo v biskvit, preverimo, ali je že pečen.
Pečeni venec rahlo ohladimo, nato pa previdno zvrnemo na krožnik ali podstavek in pustimo, da se ohladi do konca, medtem pa pripravimo kremo.
Pripomočki za kremo:
- skleda
- električni mešalnik
- žlica
Sestavine za kremo:
- 2 dl sladke smetane
- 0,5 skodelice grškega jogurta
- 1 žlica medu
- 1 žlička sladkorja
- ribez, maline, češnje, višnje, borovnice, jagode …
- nekaj listkov mete ali listi izbranega sadja
Postopek za kremo:
Sladko smetano vlijemo v skledo in jo stepemo z električnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo sladkor. Ko je stepena, primešamo grški jogurt in med.
S kremo namažemo vrh venca.
Zdaj moramo venec le še okrasiti s sadeži. Izberemo lahko poljubno sadje, najbolje pa je, da so sadeži živih barv, ki bodo goste kar vabili s svojo obliko in svežino.
Izbrane sadeže očistimo in operemo. Nekaj pecljev in listov namenoma pustimo. Sadje polagamo na kremo izmenično ali v skupinah. Za kontrast dodamo nekaj listov mete.
Dober tek!