Sladki žemeljni narastek
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se uštejemo pri nabavi kruha in nam enostavno ostane. Takrat se lahko odločimo, da ga zamrznemo in uporabimo drugič ali spečemo enostavno sladico – sladki žemeljni narastek ali tako imenovani žemeljšek. To je stara sladica, ki so jo pekli že prednamci. Mogoče bi ji celo lahko rekli sladica revežev. Danes je recept že nekoliko dodelan in izboljšan. Moja otroka sta navdušena nad to sladico, še posebno, ko je topla.

sladki-zemeljni-narastek-7

Sladki žemeljni narastek – pripomočki:

  • 2 posodi za mešanje
  • električni mešalec
  • žlica
  • ribeželn
  • pekač (35 cm x 21 cm)

Sladki žemeljni narastek – sestavine:

Za pekač mere 35 cm x 21 cm

  • 400 g suhih žemelj ali baget
  • 800 ml mleka
  • 3 jajce
  • 1 sladka smetana + 150 ml mleka
  • 10 žlic sladkorja
  • 4 jabolka
  • žlička cimeta
  • 2 vanilij sladkorja
  • maslo za premaz pekača

Sladki žemeljni narastek – postopek:

Suhe žemljice ali bagetke narežemo na rezine.

sladki-zemeljni-narastek-1

Žemlje prelijemo z mlekom, kateremu smo primešali 1 vanilij sladkor in 2 do 3 žlice sladkorja. Kruh mora popivnati mleko. Če se nam zdi še vedno presuh, dolijemo še malo mleka. Vendar moramo paziti, kruh mora biti ravno prav moker, iz njega ne sme teči in seveda ne sme biti presuh.

sladki-zemeljni-narastek-2Pekač namastimo z maslom in polovico kruhove mase razporedimo po pekaču.

sladki-zemeljni-narastek-4V posodi zmešamo sladko smetano, samo toliko, da postane malo gostejša. Nato dodamo rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in 150 ml mleka.

sladki-zemeljni-narastek-3

Na koncu primešamo sneg 3-eh beljakov.

sladki-zemeljni-narastek-5

Jabolka olupimo in naribamo. Primešamo jim 2 žlici sladkorja. Z naribanimi jabolki nadevamo prvi sloj kruha, posipamo cimet in preko prelijemo polovico preliva.

sladki-zemeljni-narastek-10

Nato razporedimo še drugi del namočenih žemelj in preko prelijemo preliv.

sladki-zemeljni-narastek-11

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija z ventilacijo, 30 minut.

Po vrhu potrosimo sladkor v prahu in postrežemo. Dober tek!

sladki-zemeljni-narastek-12

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor