Rolada s čokoladno sredico
Print Friendly, PDF & Email

Za čokoholike! Kakavov biskvit, vanilijeva krema, s sredico iz temne čokolade in masla. Edinstvena sladica, rolada s čokoladno sredico, ki je jedci še dolgo ne bodo pozabili.

Pripomočki za rolado s čokoladno sredico:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za rolado s čokoladno sredico:

Za velik pekač 30 x 38 cm:

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 3 žlice kakava v prahu (40 g)
  • 4 žlice moke (80 g)
  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip

Čokoladna sredica:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 200 g masla

Krema:

  • 2 vanilin pudinga
  • 700 ml mleka
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilin sladkor ali 1/2 žličke vanilin paste
  • 100 g masla
  • 100 g mascarpone

Postopek za rolado s čokoladno sredico:

Najprej se lotimo izdelave čokoladne sredice. Če imate doma kakšen okrogel, izdolben predmet, lahko uporabite kar tistega.
Če nimate, si ga lahko kot jaz, izdelate iz 0,5 l plastenke. Odrežete ji zgornji in spodnji del, prerežete po sredini, zvijete v željeni premer odprtine in od zunaj zlepite s lepilnim trakom. Premer moje odprtine je bil 1,5 cm.

Nad paro med mešanjem raztopimo čokolado ter maslo. Ko dobimo tekočo čokolado, napolnimo valj z njo.

Čokoladni valj postavimo v hladilnik za 1 uro. Med tem pripravimo biskvitno testo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trd sneg, rumenjake in sladkor pa penasto vmešamo. To stepanje traja približno 4 minute. Nato rumenjakovi masi počasi dodajamo kakav v prahu in moko.

Sedaj stepene beljake postopoma, po žlicah in zelo previdno vmešamo v kakavovo zmes. Dobljeno maso vlijemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 12 minut na 180 °C. Ko je testo pečeno, ga takoj preobrnemo na drugi kos papirja za peko ali vlažno krpo in še vročega zvijemo. Med tem, ko se ohlaja si pripravimo sestavine za kremo: mleko, puding, sladkor, maslo in mascarpone. Puding skuhamo po navodilih, vendar v 700 ml mleka (ne v 1 l, kot so navodila), saj bomo rabili gosto kremo.

Puding sedaj med večkratnim mešanjem ohladimo na sobno temperaturo, dodamo maslo ter dobro premešamo, da se maslo stopi. Sedaj dodamo mascarpone in premešamo še 1x ter kremo za pol ure postavimo v hladilnik.

Rolado rahlo odvijemo, namažemo s kremo ter ob zgornji rob (kjer bomo najprej začeli z zvijanjem rolade) na kremo položimo čokoladno sredico.

Rolado s čokoladno sredico zvijemo, rahlo posujemo s sladkorjem v prahu ter pokapljamo s stopljeno čokolado, ki nam je ostala od  čokoladnega valja. Pustimo jo v hladilniku vsaj 3 ure, da se krema strdi ter rahlo napoji biskvit.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor