Zapečen nadevan krompir
Zapečen nadevan krompir je odlična izbira k mesnim jedem, ribam ali samostojno. Krompir je osnovno živilo, ki ga prav zaradi tega dejstva lahko pripravljamo na različne načine. V moji različici sem ga pripravila zapečenega in nadevanega s pečenim pršutom, sirom, bešamel omako, drobnjakom in potresenega s parmezanom. Postregla sem ga k ocvrtim sardelam. Prav lepo se je podal zraven.
Pripomočki za pripravo zapečenega nadevanega krompirja
- zajemalka za sladoled
Sestavine za pripravo zapečenega nadevanega krompirja
za 4 osebe, kot samostojna jed za 3 osebe
- 5 srednje velikih krompirjev
- 100 g pečenega pršuta
- 100 sira po izbiri
- 2 dl bešamel omake
- šopek nasekljanega drobnjaka
- sol
- poper
- 30-40 g naribanega parmezana
Postopek priprave zapečenega nadevanega krompirja
Krompir pustimo v olupku, ga dobro operemo in prerežemo na polovico. Postavimo ga v primerno posodo, prelijemo z vodo, solimo in postavimo na kuhalno ploščo. Ko zavre, ga kuhamo še 15-20 minut. Vmes preverimo, da se nam ne razkuha.
Medtem si pripravimo nadev. Na drobno nakockamo pečen pršut, sir, sesekljamo drobnjak, bešamel omako. Malce posolimo in popramo. Vse sestavine polagamo v manjšo posodico. Na koncu dodamo le še izdolben krompir.
Ko je krompir kuhan, ga ohladimo in s pomočjo zajemalke za sladoled izdolbemo. Previdni moramo biti pri robovih, da ne izdolbemo preveč. Slabo polovico mase krompirja vmešamo k nadevu. Nadev premešamo. Pripravimo si primeren pekač in vanj položimo peki papir. Vsako polovico krompirja posebej nadevamo in polagamo v pekač. Na koncu na vsakega potresemo še malce naribanega parmezana.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in v ogreto postavimo pekač za 15 minut. Po tem času temperaturo pečice povečamo na 250 stopinj Celzija in pečemo še 8 minut, da se parmezan lepo zapeče in porjavi.
Zapečen nadevan krompir sem doma postregla z ocvrtimi sardelami. Ampak, če imamo zraven še skledo domačega radiča ali solate, je lahko samostojna jed. Naj tekne!