Zapečen nadevan krompir
Print Friendly, PDF & Email

Zapečen nadevan krompir je odlična izbira k mesnim jedem, ribam ali samostojno. Krompir je osnovno živilo, ki ga prav zaradi tega dejstva lahko pripravljamo na različne načine. V moji različici sem ga pripravila zapečenega in nadevanega s pečenim pršutom, sirom, bešamel omako, drobnjakom in potresenega s parmezanom. Postregla sem ga k ocvrtim sardelam. Prav lepo se je podal zraven.

Pripomočki za pripravo zapečenega nadevanega krompirja

  • zajemalka za sladoled

Sestavine za pripravo zapečenega nadevanega krompirja

za 4 osebe, kot samostojna jed za 3 osebe 

  • 5 srednje velikih krompirjev
  • 100 g pečenega pršuta
  • 100 sira po izbiri
  • 2 dl bešamel omake
  • šopek nasekljanega drobnjaka
  • sol
  • poper
  • 30-40 g naribanega parmezana

Postopek priprave zapečenega nadevanega krompirja

Krompir pustimo v olupku, ga dobro operemo in prerežemo na polovico. Postavimo ga v primerno posodo, prelijemo z vodo, solimo in postavimo na kuhalno ploščo. Ko zavre, ga kuhamo še 15-20 minut. Vmes preverimo, da se nam ne razkuha.

Medtem si pripravimo nadev. Na drobno nakockamo pečen pršut, sir, sesekljamo drobnjak, bešamel omako. Malce posolimo in popramo. Vse sestavine polagamo v manjšo posodico. Na koncu dodamo le še izdolben krompir.

Ko je krompir kuhan, ga ohladimo in s pomočjo zajemalke za sladoled izdolbemo. Previdni moramo biti pri robovih, da ne izdolbemo preveč. Slabo polovico mase krompirja vmešamo k nadevu. Nadev premešamo. Pripravimo si primeren pekač in vanj položimo peki papir. Vsako polovico krompirja posebej nadevamo in polagamo v pekač. Na koncu na vsakega potresemo še malce naribanega parmezana.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in v ogreto postavimo pekač za 15 minut. Po tem času temperaturo pečice povečamo na 250 stopinj Celzija in pečemo še 8 minut, da se parmezan lepo zapeče in porjavi.

Zapečen nadevan krompir sem doma postregla z ocvrtimi sardelami. Ampak, če imamo zraven še skledo domačega radiča ali solate, je lahko samostojna jed. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor