Vojaški fižol
Print Friendly, PDF & Email

Se še spomnite jugo vojske in obveznega naborništva? Takrat je bilo veliko vojakov v vojašnicah in so za kosilo pogosto imeli jedi na žlico, ki so bile narejene tako da, so fantje dobili dovolj energije in veliko kakovostnih sestavin. Eden od boljših receptov iz teh časov je zagotovo recept za vojaški fižol. Vojaški fižol narejen po tem receptu je zelo okusen in kakovosten obrok na žlico, ki vsebuje meso in zelenjavo hkrati.  Je kakovosten in dober vir energije. Vojaški fižol pripravljen po tem receptu zadostuje za približno 6 do 8 oseb. Prav tako bo pripravljen vojaški fižol počakal v hladilniku cel teden in z vsakim novim pogrevanje bo bolj okusen. Vojaški fižol po kuhanju lahko tudi zamrznemo in ob pomanjkanju časa ali idej ga enostavno pogrejemo in postrežemo.

Pripomočki za vojaški fižol:

  • cedilo
  • stekleni kozarec za vlaganje s pokrovom ali plastični kozarec s pokrovom

Sestavine za vojaški fižol

Za 6-8 oseb:

  • 600 g belega fižola
  • 300 g čebule (3-4 čebule)
  • 100 g sveže paprike (ni pomembno katere, lahko izberemo rumene, zelene,rdeče, pekoče ali ne pekoče)
  • 4 sveži korenčki (približno 200 g)
  • 100 g svežega pora
  • 250 g paradižnikovih pelatov
  • 4 stroki česna
  • 100 g svinjske masti z ocvirki
  • 100 g pancete
  • 1 goveja jušna kocka (še bolje: domača jušna osnova in začimbna mešanica)
  • sol in poper po okusu
  • 2 dl hladne vode
  • 4 zvrhane jušne žlice gladke bele moke T500
  • 3 poravnane jušne žlice mlete rdeče paprike
  • 1/4 čajne žličke od vseh naštetih posušenih začimb: timijan, majaron, zelena, drobnjak, peteršilj
  • 6 kranjskih klobas

Kako pripravimo vojaški fižol

Najprej vzamemo beli fižol in ga stresemo v posodo. Posodo s fižolom napolnimo z mrzlo vodo in pustimo v pokriti posodi 12 ur. Najbolje bo, da fižol namakamo čez noč. Po namakanju fižol odcedimo, ga stresemo v lonec ponovno nalijemo vodo tako, da pokrijemo ves fižol. Lonec postavimo na štedilnik in kuhamo okoli 5 minut od časa, ko, voda zavre.

Ko čas poteče, fižol ponovno precedimo, operemo in ga pustimo v cedilu.

Med tem časom pa v večji  lonec damo svinjsko mast z ocvirki in ga postavimo na štedilnik ter na nizkem ognju mast z ocvirki počasi segrejemo.

Na drobno narežemo čebulo in jo dodamo raztopljeni masti. Na nizkem ognju pražimo čebulo okoli 15 minut. Med praženjem čebulo večkrat premešamo.

Med tem časom na drobno narežemo korenje, papriko, česen, por in panceto.

Na štedilnik postavimo drugi lonec, vanj damo 6 kranjskih klobas in zraven vlijemo okoli 2,5 litre hladne vode. Klobase kuhamo po navodilih proizvajalca, v pokriti posodi. Ko so klobase kuhane, jih odstranimo z ognja in pustimo pokrite. Vode, v kateri smo kuhali klobase, ne zavržemo, saj jo bomo potrebovali za kuhanje fižola.

Sedaj se ponovno vrnemo poraženi čebuli. Ko čas praženja čebule poteče, v lonec dodamo narezano panceto in vso narezano zelenjavo hkrati. Vse sestavine dobro premešamo in posolimo ter pražimo še 15 minut.

Po poteku tega časa, praženi zelenjavi dodamo pelate, odcejen fižol in dolijemo vodo, v kateri smo kuhali klobase.

Vode v loncu naj bo okoli 2 l, če je ni, pa med kuhanjem po potrebi vodo lahko še vedno dolijemo. Sedaj povečamo moč štedilnika in premešamo ter počakamo, da zavre. Ko sestavine v loncu zavrejo, dodamo 1 govejo kocko (ali domačo južno osnovo) in po 1/4 čajne žličke vsake od naštetih začimb: timijan, majaron, zelena, drobnjak, peteršilj.

Sestavine kuhamo okoli 2 uri, med kuhanjem večkrat premešamo in po potrebi dolijemo malo vode. Ko čas kuhanja poteče, ponovno znižamo temperaturo na štedilniku ter sestavinam dodamo kuhane klobase. Klobase lahko pred tem narežemo na kose ali jih damo kar cele.

Sedaj vzamemo kozarec za vlaganje in vanj vlijemo 2 dl hladne vode. Vodi v kozarcu dodamo 4 zvrhane jušne žlice moke in 3 ravne jušne žlice mlete rdeče paprike.

Kozarec dobro zapremo in ga močno pretresemo tako, da se sestavine lepo združijo.

Dobro združene sestavine vlijemo v lonec s fižolom in zelenjavo ter kuhamo še približno 15 minut. Med tem časom, sestavine občasno premešamo ter po okusu posolimo in popopramo.

Ko čas poteče, lonec s fižolom odstranimo z ognja in ga pustimo, da se nekoliko ohladi. Vojaški fižol je pripravljen. Postrezite ga in uživajte v najboljšem fižolu ki, ste ga kdajkoli poskusili.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor