Slastni skutni štruklji v juhi
Print Friendly, PDF & Email

Skutni štruklji v juhi so jed moje mladosti in tudi sama jih pogosto umestim na domači jedilnik. Ponavadi jih imamo za kosilo, včasih pa se priležejo tudi za večerjo. Vedno jih naredim “malo več” in jih zamrznem ter jih porabim takrat, ko mi za kuhanje kosila primanjkuje časa. Glavna sestavini štrukljev sta skuta in smetana in, če imamo možnost uporabiti domačo skuto in smetano, bo okus teh štrukljev božanski.

Slastni skutni štruklji v juhi

Slastni skutni štruklji v juhi – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Slastni skutni štruklji v juhi – sestavine

Za 10 obrokov:

Za testo:

  • 250 g bele ostre moke
  • 500 g bele mehke moke
  • 1 jajce
  • 2 veliki žlici sončničnega olja
  • 1,5 velika žlica kisa
  • 1,5 majhna žlička soli
  • 1,5 dl mleka
  • 2,5 dl vode

Za nadev:

  • 600 g skute
  • 2 jajci
  • 200 g sladke smetane (če je možno domače)
  • 1 žlička soli (po okusu)

In še:

  • 1.5 l vode
  • 1 žlička soli (po okusu)
  • 1 velika žlica olja
  • 100 g sladke smetane za v juho (domače)

Slastni skutni štruklji v juhi – postopek

Vse sestavine za testo zmešamo ročno ali z mešalnikom in zamesimo gladko testo. Testo premažemo z oljem in ga pustimo počivati vsaj pol ure.

Čez približno pol ure (lahko tudi več), testo raztegnemo na tanko, kolikor se pač da, da se ne delajo prevelike luknje.

Za nadev zmešamo vse sestavine skupaj in nadev enakomerno porazdelimo po raztegnjenem testu. Eno žlico nadeva ali dve prihranim, da jih potem vkuham v juho.  Testo zvijemo z dveh koncev s pomočjo prta in sicer do polovice, da dobimo dva zavitka.

Med zavitkoma je testo, katerega prerežemo, da dobimo dva ločena zavitka. Z robom krožnika potem razrežemo vsak zavitek na poljubno velike štruklje. Štruklje enega zavitka porabim za en obrok, štruklje drugega zavitka pa položim na pladenj in jih zamrznem za drugič.

Za juho posolimo vodo, vlijemo olje in vkuhamo smetano ter skutni nadev, katerega smo si prihranili . Štruklje enega za drugim postopoma vlagamo v juho.

Štruklje v juhi na majhnem ognju kuhamo približno 20 minut oz. toliko časa, da se dvignejo na površino.

Slastne štruklje v juhi postrežemo v globokih krožnikih in jih po želji posujemo z nasekljanim drobnjakom. Odlični so.

Slastni skutni štruklji v juhi

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor