Puranji zrezek s cvetačo in šampinjoni
Ko želite imeti hitro, zdravo in okusno kosilo, je to pravi recept za vas.
Pripomočki za pripravo puranjih zrezkov
- žar ponev
- vok ponev
- nož
- deska za rezanje
- čopič
Sestavine za pripravo puranjih zrezkov:
(za 4 osebe)
- 400 g cvetače ( 100 g po osebi )
- 440 g puranjih prsi ( 120 g po osebi )
- 200 g šampinjonov ( beli ali rjavi )
- 3 jedilne žlice bučnega pireja (ali 200 g surove buče (lahko muškatna ali hokaido, …))
- 1 jedilna žlica kisle smetane
1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1 kocka kokosovega maslo
- sol, poper, olivno olje
- peteršilj
Za omako:
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 200 g šampinjonov
- 3 jušne žlice bučnega pireja
- 1 jušna žlica kisle smetane
- 1,5 dl vode
Postopek kuhanja puranjih zrezkov:
Najprej naredimo omako iz šampinjonov, nato iz cvetače izrežemo 1 cm debele “zrezke”, potem pa še pripravimo zrezke iz puranjih prsi.
Na drobno sesekljamo čebulo in česen. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. V vok ponvi stopimo kokosovo maslo, dodamo čebulo in česen ter popražimo. Ko čebula postekleni, dodamo šampinjone in pražimo.
Med praženjem posolimo in popopramo. Ko se zmehčajo dodamo bučni pire (uporabimo lahko bučni pire iz kozarčka ali pa skuhamo cca. 200 g buče, jo solimo, popopramo in pretlačimo v pire ) in kislo smetano in premešamo.
Dodamo še vodo in počakamo da zavre in nato odstavimo iz ognja.
Nato “zrezke” iz cvetače premažemo z olivnim oljem, jih posolimo in popopramo.
Popečemo jih na žar ponvi na vsaki strani 3-4 min.
Ostanejo nam še puranji zrezki (120 g na osebo), ki jih samo začinimo in popečemo z obeh strani na žar ponvi.
Serviramo na krožnik. Najprej cvetačo, nato prelijemo z omako iz šampinjonov in na koncu dodamo še puranji zrezek.
Zraven lahko ponudimo še riž ali krompir in solato. Kombinacija z rižem in grahom je odlična.
Hitro, enostavno in okusno. Dober tek!