Pljukanci z bučnim pestom
Jesenski čas je izredno darežljiv z barvami in pestro izbiro sezonskih poljščin, s katerimi si obogatimo vsakdanji jedilnik. Pljukanci z bučnim pestom je jed, ki je zelo hitro pripravljena. Pljukanci so vgneteni en, dva, tri…sestavine za pesto pa samo v mešalnik postavimo in zavrtimo, da sestavine zaplešejo v tango izrednega okusa.
Pripomočki za pripravo pljukancev z bučnim pestom
- sekljalnik
Sestavine za pripravo pljukancev z bučnim pestom
za 3-4 osebe
za pljukance
- 250 g moke
- 125 g vode
- ščep soli
- žlica oljčnega olja
za bučni pesto
- 85 g bučnih semen
- 4-5 žlic bučnega olja
- sol
- 1 strok česna
- majaron
- 40 g parmezana
- 2 -3 žlice bučnega olja za namastitev ponve
Postopek priprave pljukancev z bučnim pestom
Odmerimo sestavine za bučni pesto in jih damo v sekljalnik. Dobro premešamo.
Naslednji korak pri pripravi pljukancev z bučnim pestom je sama priprava pljukancev. To so testenine, ki jih vgnetemo brez jajc in so značilne za Istro. V posodo odmerimo moko, solimo. Naredimo majhno jamico ali pa tudi ne in nalijemo vodo in žlico oljčnega olja. Vgnetemo mehko testo.
Rahlo si pomokamo delovno površino in od testa trgamo majhne koščke, posvaljkamo med dlanema….in pljukanec je narejen.
Pljukance skuhamo po klasičnem postopku, kot običajne testenine. V večjo posodo nalijemo vodo in solimo. Zavremo in v vrelo vodo počasi stresemo pljukance. Kuhamo na zmernem ognju 7-8 minut. Medtem si pripravimo višjo ponev in dodamo 2 žlici bučnega olja. Ko so pljukanci kuhani, jih odcedimo in stresemo v ponev, kjer smo olje predhodno segreli. Dvakrat obrnemo in dodamo pesto. Nekajkrat premešamo, da se pesto porazdeli po pljukancih in že lahko postrežemo.
Krasen okus….res zelo, zelo dobro kosilo. Naj tekne!