Okusni svinjski medaljoni v smetanovi omaki
Okusni svinjski medaljoni v smetanovi omaki so pravzaprav nekakšna različica bifteka Stroganov. Govejo ribico tule zamenja svinjska, čebulo pa česen. In to veliko (čim več) česna. Eden od rekov naše družinske kuhinje je namreč: “česna ni nikoli preveč”. Uporabljene začimbe so seveda lahko vsakič druge, to je le ena od začimbnih različic. A ne glede na njihovo izbiro, so z nekaj občutka vedno rezultat okusni svinjski medaljoni v smetanovi omaki.
Kaj potrebujemo za svinjske medaljone v smetanovi omaki
- Desko za rezanje,
- nož,
- globoko ponev in
- kuhalnico.
Sestavine za svinjske medaljone v smetanovi omaki
- dve manjši svinjski ribici,
- 300 – 500 g šampinjonov,
- 150 g delikatesnih kislih kumaric,
- 200 g kisle smetane,
- vsaj 1 večjo glavico česna,
- 2 zvrhani žlički slanih kaper,
- 1/2 dcl oljčnega olja,
- sol,
- poper in
- žlička suhega pehtrana.
Postopek priprave okusnih svinjskih medaljonov v smetanovi omaki
Česen olupimo, narežemo in sesekljamo. Šampinjone po potrebi na hitro oplaknemo in jih narežemo na pol centimetra debele rezine. V ponvi segrejemo oljčno olje, na njem na hitro popražimo česen in mu dodamo narezane šampinjone. Na srednje močnem ognju jih pražimo, da povre tekočina, ki jo izločijo in da rahlo porjavijo. Med praženjem jim dodamo še poper.
Medtem narežemo svinjski ribici na centimeter in pol debele rezine, ki jih vmešamo k popraženim gobam. Nekoliko povečamo ogenj ter medaljone med mešanjem in obračanjem na hitro popečemo po obeh straneh. Ko začno močneje izločati tekočino ogenj zmanjšamo, dodamo sesekljane kapre, ponev pokrijemo in jed začnemo dušiti.
Na zmernem ognju dušimo od 15 do 20 minut. Če tekočina povre, dodamo malo vode. Medtem na koleščke narežemo kumarice. Kakšno minuto pred koncem jih vmešamo k medaljonom – le za toliko časa, da se segrejejo a ohranijo hrustljavost in kislino. Istočasno dodamo zdrobljen pehtran in po potrebi še sol. Jed odstavimo z ognja – v njej naj bi bilo še malo tekočine, ravno toliko, da se je še dušila in ne pražila. Ko se vretje umiri, vmešamo še kislo smetano.
Če vam je ostalo preveč tekočine in je omaka preredka, jo lahko zgostite z žličko drobtin. Kot prilogo sam postrežem njoke zabeljene z maslom in drobtinami. Lahko pa se bolj držite načel Stroganova in zraven postrežete hrustljavo zapečeni krompirček. Mi smo po foto seansi medaljončke sestradano napadli in na koncu polizali tudi krožnike ;-).
Dober tek!