Mesna nabodala z zelenjavo
Mesna nabodala z zelenjavo in sirom so okusna priloga predvsem rižu in pečenemu krompirju. Na piknikih pa jih lahko jemo samostojno. Zraven gre vsekakor ajvar, majoneza, ali kakšen doma pripravljen zelenjavni namaz. V mojem receptu sem nanizala svinjsko meso, bučke, papriko in sir za žar.
Kaj potrebujemo za mesna nabodala z zelenjavo in sirom:
- deska
- nož
- večja in višja ponev (lahko tudi žar posoda)
- lesena nabodala/špine
- krožnik za odlaganje pripravljenih nabodal
- skodelice za soljenje in popranje mesa in zelenjave
Sestavine za pripravo mesnih nabodal z zelenjavo in sirom
Za okrog 10 nabodal:
- 600 g svinjskega stegna ali vratu brez kosti
- 200 g bučk
- 150 g sveže paprike
- 150 g sira za žar
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- rdeča paprika (rožmarin, majaron)
- 1 dl kot izbira za prilivanje med pečenjem
Postopek priprave mesnih nabodal z zelenjavo in sirom:
Najprej očistimo meso, odstranimo odvečno maščobo in ga nakockamo. Postavimo ga v primerno skodelico in ga solimo, popramo in posujemo s ščepcem rdeče, mlete paprike. Premešamo ga kar z rokama. Če nam je všeč, lahko dodamo tudi kakšno začimbo, npr. vejico rožmarina ali majaron.
Papriko operemo in očistimo semen, ravno tako bučke in oboje nakockamo. Postavimo v skledo in solimo in popramo. Premešamo z rokama.
Sir za žar nakockamo.
Pripravimo si lesena nabodala, špine in pričnemo z nizanjem. Izmenično nabadamo meso, bučke, papriko in sir.
V večji, višji ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja in popečemo nabodalca z obeh strani. Na zmernem ognju jih počasi pečemo 30 minut. Vmes jih obračamo in po potrebi zalijemo z malenkost vode ali pa decilitrom rdečega vina.
Jaz sem jih postregla bolj na poletni način. Pripravila sem paradižnikovo solato z mozzarelo in svežo baziliko. Mesna nabodala z zelenjavo in sirom postrežemo takoj, ko so pečena. S tem se izognemo, da bi se meso osušilo in ne bi bilo več sočno. Naj tekne!