Mavrična zelenjava iz pečice
Včasih res nimam ideje, kaj bi si pripravila za kosilo. Takrat odprem hladilnik in ‘lov za zakladom’ se prične. Mavrična zelenjava iz pečice je način, kako si na hitro pripraviti zdrav obrok in hkrati porabiti zelenjavo, ki jo imamo pri roki.
Mavrična zelenjava iz pečice – pripomočki:
- peki papir
- pekač v velikosti pečice in pečica
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
Mavrična zelenjava iz pečice – sestavine:
Za 2-3 osebe:
- 2 korenja (cca. 150 g)
- 1 por (velikost in količina po vašem okusu)
- 2 paradižnika (150-200 g)
- 2 pesti brstičnega ohrovta (cca. 150 g)
- 3 že kuhane rdeče pese (okoli 300 g)
- 3 stroki česna
- pest svežega sesekljanega peteršilja (ali jušna žlica suhega)
- olivno olje
- ščepec soli
- ščepec popra
Količino in vrsto zelenjave iz recepta lahko brez težav prilagajate sebi in svojemu okusu.
Mavrična zelenjava iz pečice – priprava:
Navadno pečico prižgite na 220 °C. Na pekač položite peki papir. Zelenjavo očistite in jo narežite na poljubno velike kose in jo razporedite po pekaču.
V kolikor boste uporabili surovo rdečo peso, jo pred tem umijte in skuhajte. Skuhate jo tako kot krompir. Neolupljeno rdečo peso dajte v posodo za kuhanje, zalijete z vodo, da je pokrita in ob zmernem vrenju kuhate toliko časa, da je kuhana. Čas kuhanja je odvisen od velikosti rdeče pese. Ali je kuhana lahko preverite tako, da vanjo zapičite kuhinjski nožek in, če se le-ta lepo zapiči vanjo (je njeno meso mehko in kuhano) je kuhana, sicer podaljšajte kuhanje. Ko je rdeča pesa kuhana, jo olupite in narežite na poljubno velike kose.
Sesekljajte česen in ga potresite čez.
Na zelenjavo posujte peteršilj, sol in poper ter prelijte z olivnim oljem. S kuhalnico vse skupaj dobro premešajte.
Dajte v pečico in pecite pol ure oziroma toliko časa, da postane zelenjava mehka, vendar je še vedno hrustljava. Čas peke je odvisen od velikosti koščkov zelenjave.
Mavrična zelenjava iz pečice je okusna priloga ribam in mesu, lahko pa jo jeste kot samostojno jed. Jaz jo obožujem, saj lahko ob vsakem letnem času dodam drugačno zelenjavo.
Odlična je tudi z zeljem ali ohrovtom, če pa dodamo še kostanje, je še posebej okusna v mrzlih dnevih. Poskusite lahko tudi s figami.