Lazanja z bolonjsko omako
Italijanska klasika, ki se ji ne moreš upreti! Sestavine so poznane, nič posebej zapletenega ni v tej jedi. Obstaja sicer veliko izpeljank priprave te jedi, jaz sem zaobjela glavnino sestavin, ki naj bi tradicionalno definirala lazanjo z bolonjsko omako. Dober kos govejega mesa, ki ga mesar zmelje, paradižnikova omaka iz pelatov, bešamel omaka in malo sira brez skorje ter parmezana in seveda široke testenine.
Pripomočki za pripravo lazanje z bolonjsko omako
- deska
- nož
- strgalo
- kuhalnica
- večja ponev
- kozica
- metlice
- zajemalka
- pekač dimenzije 24 cm x 24 cm
Sestavine za pripravo lazanje z bolonjsko omako
za 6 oseb
za bolonjsko omako
- 600 g mletega mesa
- 3 žlice oljčnega olja
- 30 g masla
- 100 g čebule
- 100 slanine
- 100 g korenčka
- 15 g gomolja zelene
- 1 dl rdečega vina/belega
- 1-2 dl vode za zalivanje
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- sol
- poper
- 500 g paradižnikove pasate in sesekljanih pelatov iz konzerve (vsakega pol)
za bešamel omako
- 50 g večnamenske moke
- 50 g masla
- 5-6 dl mleka
- ščepec soli
- muškatni orešček
za zadnjo plast lazanje poleg bešamel omake
- 40 g sira Edamec
- 40 g parmezana
in še:
- 350 g testa za lasanjo v listih
Postopek priprave lazanje z bolonjsko omako
Pripravo lazanje z bolonjsko omako pričnemo tako, da na drobno narežemo čebulo in slanino. Na kuhalno ploščo pristavimo večjo ponev in vanjo postavimo maslo in olje. Ko se maščoba segreje, stresemo čebulo in slanino in oboje nekaj minut pražimo.
K prepraženi čebuli in slanini dodamo mleto govedino in pražimo 10 minut. Vmes zalijemo z decilitrom rdečega ali belega, praviloma suhega vina. Nato dodamo predhodno nariban korenček in na drobno narezan gomolj zelene. Solimo in popramo. Vse skupaj pražimo še nadaljnjih 10 minut. Po potrebi vmes zalijemo z vodo.
Dodamo 1 žlico paradižnikovega koncentrata in premešamo. Nato dodamo še paradižnikovo pasato in narezane pelate ter ponovno premešamo. Kuhamo še 2-3 minute in odstavimo. Po končanem kuhanju mora biti omaka gosta, vendar ne suha.
Medtem, ko se bolonjska omaka za lazanjo hladi, si pripravimo bešamel omako. V srednje veliko kozico damo maslo in pristavimo na kuhalno ploščo. Počakamo, da se maslo razpusti in nato dodamo moko. Zmanjšamo temperaturo plošče in začnemo čvrsto mešati z metlicami, da nam ne nastanejo grudice. Postopoma prilivamo mleko in vmes ves čas mešamo.
Ko porabimo vse mleko in pridemo do želene gostote omake, dodamo še muškatni orešček in ščepec soli ter dobro premešamo. Omaka ne sme biti pregosta, ko lazanjo z bolonjsko omako sestavljamo, se nam mora lepo razporejati po mesu.
Pripravo lazanje z bolonjsko omako nadaljujemo tako, da si pripravimo vse kar potrebujemo za sestavljanje lazanje. V pekač najprej postavimo plast testa. V trgovini se dobijo lazanje, ki jih ni treba predhodno kuhati. So tanke in po navodilih proizvajalca pripravljene v 20 minutah.
Jaz kakšen košček testa – lazanje kar odlomim, da se lepše prilega robovom pekača.
Na plast testa, dodamo bolonjsko omako in nato bešamel omako. To ponavljamo, dokler nam bolonjske omake ne zmanjka. Le paziti moramo, da nam za zadnjo plast ostane še nekaj (zajemalka in pol) bešamel omake.
Zadnja plast je sestavljena torej iz testa, bešamel omake in naribanega sira.
Pečico segrejemo na 170 stopinj in pečemo ventilatorsko 40 minut. Zgornja plast mora biti lepo rjavkasto zapečena. Mogoče je malo več dela s pripravo bolonjske omake, bešamel omake….vendar veselje ob kosilu odtehta trud. Naj tekne!