Kumare po kitajsko
Kumare so lahka jed, zato jih lahko dodamo kot prilogo ali pa eno izmed jedi h kosilu. Hitra in enostavna priprava nam ne bo vzela veliko dodatnega dela ali časa, pri serviranju pa bo obogatila postrežbo. Včasih imamo kumar na pretek, solate pa že dovolj. Tak način priprave nam lahko razgiba jedilnik.
Izberemo sorto kumar, kakršne uporabljajo v Aziji. Kumare so bolj podolgovate in ozke in nimajo toliko semenskega dela. Pri tem receptu pazimo, da ne postanejo preveč mehke. Ker so kumare same po sebi sočne in okusne, ne dodajamo premočnih okusov.
Kumare po kitajsko – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- kuhalnica
- vok ali ponev
- posoda za serviranje
Kumare po kitajsko – sestavine:
(kot ena izmed jedi oziroma kot priloga, za 2 osebi)
- 3 kumare (azijske – podolgovate in ozke)
- ingverjeva korenina (3 cm )
- 6 strokov česna
- čili
- sol
- sladkor
- olje
Kumare po kitajsko – postopek:
Olupimo in sesekljamo česen in ingver. Če uporabljamo svež čili, ga prav tako sesekljamo.
Kumare dobro umijemo. Kumar ne lupimo, saj je njihova lupina užitna, poleg tega pa njihova zelena lupina močno popestri izgled jedi. Zanimiv videz lahko dosežemo tudi z načinom rezanja kumare. Kumaro najprej narežemo na približno centimeter in pol debele kolobarje, vendar jih zamaknemo, da dobimo ovalno obliko
Nato pa te kolobarje narežemo še na trakove.
Na ponev ali vok dodamo olje in počakamo, da postane vroče. Dodamo česen, ingver in čili. Pomešamo, da sestavine malo ovenijo in zadišijo. Dodamo narezane kumare. Pomešamo in dodamo sol in čisto malo sladkorja.
Na zmernem ognju vsake toliko časa stresemo ponev ali vok. Če kumare niso spustile nekaj tekočine, po potrebi dodamo še malo vode ali bistre juhe, vendar kumare nikakor ne smejo plavati v tekočini.
Jed je končana, ko se kumare rahlo zmehčajo, vendar morajo ostati še rahlo čvrste.
Dober tek!