Kremna sirova polenta z zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Kremna sirova polenta z zelišči je zelo enostavno in hitro kuhana priloga ali samostojno kosilo, ki ga ponudimo s skledo solate. Vse, kar moramo narediti, je, da v vodi skuhamo polento v razmerju 1:3 ali 1:4, potem pa ji dodamo sir in malo masla, da postane kremasta in polnega okusa po siru. Vmešamo še zelišča, ki poudarijo okus.

Sama imam zelo rada gorgonzolo oz. sire s plemenito plesnijo, zato sem izbrala ta sir, ki ima značilen okus. Tako kremna sirova polenta z zelišči povsem zadošča kot samostojna jed ob solati, ali pa jo prelijemo s poljubno omako. Dobro se zraven podajo tudi mesne jedi.

Kremna sirova polenta z zelišči

Pripomočki za kremno sirovo polento z zelišči:

  • Ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov.

Sestavine za kremno sirovo polento z zelišči:

Za 3 osebe:

  • 150 g polente
  • 7 dl vode
  • 1 zravnana žlička soli
  • ščep posušenega šetraja
  • ščep posušenega origana
  • ščep posušenega majarona
  • 35 g poljubnega trdega sira (npr. ementaler)
  • 15 g sira s plemenito plesnijo (npr. bovizola)
  • 10 g masla

Postopek za kremno sirovo polento z zelišči:

Kremno sirovo polento z zelišči pripravimo zelo enostavno, in sicer tako, da v posodo za kuhanje najprej nalijemo 7 dl vode. Dodamo ji zravnano žličko soli in jo pristavimo na štedilnik. Ko voda začne vreti, vanjo vsujemo 150 g polente. Medtem ves čas mešamo z metlico za ročno mešanje, da ne nastanejo grudice, ampak se polenta lepo razporedi po vodi. Kuhamo slabih 10 minut in poskusimo, ali je polenta dovolj mehka, kar pomeni, da je kuhana. Med kuhanjem pazimo, da se nam ne prismodi, zato kuhamo na nizkem ognju.

Kremna sirova polenta z zelišči

Ko je polenta kuhana, naribamo 35 g izbranega sira (jaz sem izbrala ementaler). Dodamo ga k polenti. Suha zelišča (šetraj, majaron in origano) stremo v terilniku ali jih preprosto pomanemo med prsti, da zavonjamo njihovo čudovito aromo in jih dodamo v posodo s polento. Odmerimo še dobro žlico oz. 10 g masla in vse skupaj dobro premešamo z metlico, da se maslo in sir stopita, zelišča pa se enakomerno razporedijo po polenti.

Kremna sirova polenta z zelišči

Na koščke narežemo 15 g izbranega sira s plemenito plesnijo in jih vsujemo v kremno sirovo polento z zelišči. Ponovno dobro premešamo še vročo polento, tako da se raztopi tudi ta okusen sir.

Kremna sirova polenta z zelišči

Na tak način kuhana polenta je kar precej gosta, kar je nekaterim zelo všeč. Če imamo raje še bolj kremnato in nekoliko redkejšo sirovo polento, ji lahko primešamo dodaten deciliter vode in dobro premešamo. Po želji lahko gostoto uravnavamo z dodajanjem dodatne količine vode, a to raje počnimo postopoma.

Pripravljeno kremno sirovo polento z zelišči nadevamo v servirno skledico in jo ponudimo ob solati ali pa kot prilogo k mesni ali drugi jedi. Mi jo najraje jemo tako, da jo prelijemo z nežno zelenjavno omako.

Kremna sirova polenta z zelišči

Dober tek!

Tukaj pa je nekaj predlogov za omake, ki jih lahko postrežemo poleg kremne sirove polente z zelišči. Mi imamo najraje ti dve omaki:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor