Kremna gobovo – piščančja rižota
Če je med nami ljubitelj/ica gobic, bo ta recept gotovo zate. Kremna gobovo – piščančja rižota vsebuje vse sestavine, katere kremna rižota mora vsebovati. Z dodatki svežih začimb pa do konca prebudimo naše brbončice. Pa poglejmo celoten recept …
Kremna gobovo – piščančja rižota – sestavine:
(za 3 osebe)
- 250 g riža (parboiled)
- 100 g piščančjega mesa na kockah
- 250 g šampinjonov
- 1,5 dl paradižnikove mezge
- 1 jušna kocka
- košček masla
- 0,5 dl smetane za kuhanje
- pest svežega peteršilja
- 1 l vode
- ščep soli in popra
- žlica olivnega olja
Kremna gobovo – piščančja rižota – postopek:
Piščančje meso narežemo na kocke in že na deski ga posolimo in popopramo. V kozici pogrejemo olivno olje, ter dobro prepražimo meso.
Medtem, ko se meso praži, olupimo gobice in jih narežemo na rezine ali na manjše kockice. Po želji in vašem okusu lahko dodate še druge vrste gobic. Ko je meso prepraženo, dodamo gobice ter mešamo. Vse skupaj bo morda delovalo, da se preveč praži, vendar bodo gobice kmalu spustile vodo in se bo stanje praženja umirilo.
Lonec pokrijemo, da se gobice malenkost pokuhajo. Medtem v lončku zavremo vodo in raztopimo jušno kocko. To bo osnova za našo rižoto.
Ko v loncu ne bo več odvečne vode in se bodo gobice ter meso začele nazaj pražiti je čas, da dodamo riž. Osebno riža ne spiram, lahko pa ga vi sami, če vam je tako ljubše. Ko riž dodamo v lonec, temperaturo malenkost znižamo ter riž nekaj časa pražimo, da “postekleni”.
Ko se riž že dobro prijema posode, dodamo paradižnikovo mezgo.
Mezgo še za trenutek popražimo, nato pa rižoto malenkost prelijemo z jušno osnovo. Toliko samo, da dobro zavre in zraven neprestano mešamo. Riža dodatno ne solimo, saj je jušna osnovo precej slana, zato ga po potrebi dosolimo proti koncu.
Čar dobre kremne gobovo – piščančje rižote je v tem, da jo neprestano “podlivamo” z jušno osnovo in mešamo, da se ne prismodi. Biti moramo ob loncu in preverjati stanje, saj riž hitro vpija tekočino in zato jo moramo neprestano dodajati. V kolikor vam 1 l vode ne bo dovolj, na koncu dodamo le prevreto vodo. V takem zaporedju kuhamo riž še vsaj 20 – 25 minut oziroma od navodil proizvajalcev. Ko je rižota s kuhanjem pri koncu dodamo še smetano za kuhanje in košček masla.
Na koncu dodamo še pest na drobno sesekljanega svežega peteršilja.
Ko ogenj ugasnemo, kremno gobovo – piščančjo rižoto pustimo še nekaj časa, da počiva in se okusi povežejo. Postrezite jo v lep krožnik, dodajte še malo svežega peteršilja, ter po želji naribajte še malo svežega parmezana. Zraven lahko postrežete še kruh z zelišči. Dober tek!