Jota s kislo repo
Print Friendly, PDF & Email

Jota, oziroma enolončnica je kraška ter furlanska narodna jed. Danes jo pripravljamo povsod na Goriškem oziroma sploh na Primorskem. Osnovne sestavine so zelje ali repa, krompir, fižol in suho svinjsko meso. Od začimb pa sol, poper, česen in lovorov list. Jed naj bi bila gosta, kar dosežemo tudi s prežganjem oziroma podmetom.

Jaz sem joto pripravila s kislo repo, namesto suhega svinjskega mesa sem dodala klobase.

Jota s kislo repo

Pripomočki za pripravo jote s kislo repo

  • tlačilka za krompir

Sestavine za pripravo jote s kislo repo

za 4 osebe

  • 660 g kisle repe/zelja
  • 300 g kuhanega fižola
  • 300 g krompirja
  • 2 para klobas
  • 3 stroki česna
  • sol
  • poper
  • lovorov list

za podmet

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička moke

Postopek za pripravo jote s kislo repo

Najprej olupimo krompir in ga nakockamo. Nakockan krompir operemo in postavimo v večjo kozico. Zalijemo z vodo in skuhamo do polovice. Kozico odstavimo s kuhalne plošče in s tlačilcem za krompir le-tega grobo pretlačimo.

Nato h krompirju dodamo skuhan fižol. Praviloma naj bi se fižol skuhal v celoti med samo pripravo jote. Skupaj s krompirjem bi tako ustvarila gosto osnovo. Vendar si na ta način, da dodajamo kuhan fižol, skrajšamo čas kuhanja jedi. Naslednja sestavina, ki jo dodamo je kisla repa. Jaz kisle repe predhodno ne prevrem, le pod tekočo vodo jo splaknem. Olupimo česen in ga dodamo, solimo, popramo in po želji dodamo še en lovorov list.

Klobaso narežemo na kolutke in ravno tako dodamo k vsem ostalim sestavinam. Zalijemo s pol litra vode in kuhamo na zmernem ognju 20 minut.

Pripravo jote s kislo repo zaključimo s podmetom oziroma prežganjem. V manjšo kozičko damo 2 žlici oljčnega olja in segrejemo. Dodamo 1 žličko moke in premešamo. Z vrelim podmetom zalijemo joto s kislo repo. Če v joto ne dodajamo klobase ali suhih rebrc, lahko pripravimo prežganje tako, da narežemo še slanino in jo prepražimo na olju, nato dodamo moko in prelijemo joto.

Pokuhamo še 2 minuti in odstavimo. Joto s kislo repo jemo samostojno s kosom dobrega kruha. Jaz jo velikokrat pripravljam dan vnaprej, da malce postoji. Prepričana sem, da je tako še boljša. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor