Istrski fuži
Istrski fuži so, kot že ime pove, značilna testenina za območje Istre. Delamo jih zgolj iz moke in jajc, so zelo okusne, ročna izdelava jim da dodatno vrednost.
Pripomočki za pripravo Istrskih fužev
- slamica ali pletilka za ovijanje
Sestavine za pripravo Istrskih fužev
za 4 osebe
- 250 g moke
- 3 jajca
- ščep soli
- 1 žlica vode
- moka za posipanje delovne površine
Postopek priprave Istrskih fužev
Izdelavo Istrskih fužev pričnemo z oblikovanjem mehkega testa. V primerno skledo ali kar neposredno na delovno površino stresemo moko. Oblikujemo majhno jamico, v katero dodamo ščepec soli, 3 jajca in vgnetemo testo. Mogoče bo treba dodati žlico vode, to je odvisno od velikosti jajc.
Ko je testo vgnetemo, ga pustimo počivati 10 minut. Nato dodobra pomokamo delovno površino in z valjarjem na tanko razvaljamo testo. Prerežemo ga po dolgem in nato še na počez, da dobimo kvadratke s stranico 3 cm.
Vzamemo slamico, kvadratek testa in le-tega ovijemo okrog. Slamico nato nežno izvlečemo.
Tako oblikujemo, dokler nam ne zmanjka kvadratkov. Oblikovane fuže polagamo na pomokan prt. Jaz sem jih med sušenjem obrnila, da se niso posedli. Kuhamo jih kot klasične testenine, polagamo jih v osoljen krop in kuhamo 8 minut. Med kuhanjem jih večkrat premešamo.
Ponudimo jih s tartufi, kar je najbolj avtohtona priloga, sicer pa kot ostale testenine … omako s sirom, pršutom, jurčki, bolonjsko omako …