Burger z domačimi bombetkami
Povsem preprosta jed z božanskim okusom: burger. Vsebuje vse komponente, kar ponavadi vsebuje glavni obrok: kruh kot prilogo, meso kot glavno sestavino, zelenjavo, razne dodatke ter omako. Prednost burgerja je tudi, da si ga lahko naredimo s sestavinami čisto po svojem okusu – in tako nas vedno zadovolji z okusi, ki si jih zaželimo.
Tokrat bomo skupaj naredili osnovni burger, vi pa lahko dodate še kakšne dodatke po vaši želji.
Pripomočki za burger z domačimi bombetkami:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za burger z domačimi bombetkami:
Za 6 bombetk:
- 400 g bele moke (tip 400 ali 500)
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 60 ml olja
- 6 g suhega kvasa ali 15 g svežega kvasa
- 12 g sladkorja
- 1,5 žličke soli
- 1 jajce
- 1 žlička sezama ali chia semen
Bombetke so narejene po receptu: Kruhki za burgerje – bombetke
Pleskavica:
- 500 g mletega govejega mesa (naj vsebuje okoli 20% maščobe)
- 1/2 žličke česna v prahu
- sol
- poper
- 3 žlice olja
Omaka:
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica kečapa (jaz sem dala domačega, delanega po receptu: paradižnikov domač kečap)
- 1 čebula karamelizirana (100 g)
- sol
- čili omaka (opcijsko)
Dodatki:
- 1 čebula (100 g)
- 6 listov zelene solate
- 100 g sira (poljubnega)
- 1 žlica olja
Postopek za burger z domačimi bombetkami :
Prvo spečemo kruhke za burgerje – bombetke. To lahko naredimo tudi en večer prej, preden bomo delali burgerje.
Moko presejemo v posodo, v kateri bomo gnetli testo. Vanjo naredimo jamico, damo sladkor ter kvas. V jamico sedaj nalijemo še mlačno vodo z mlekom in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo olje, moko in sol ter gnetemo testo 10 minut. Zgneteno testo pokrijemo s krpo ali alu folijo in ga pustimo vzhajati najmanj 1 uro. Narasti mora približno za svojo prvo količino.
Testo vzamemo iz posode. S pomočjo malo moke ga oblikujemo v hlebček ali štruco in ga narežemo na 6 delov. Vsak del na rahlo pomokanem delovnem pultu s polkrožnimi gibi povaljamo tako, da dobimo kroglico. Le te odlagamo na pekač s papirjem za peko.
Sedaj naredimo premaz iz razžvrkljanega jajca in ščepca soli. Vsako bombetko celo premažemo in nanjo posujemo semena po želji. V naprej ogreti klasični pečici bombetke pečemo približno 30 minut na 180 °C. Takoj, ko jih vzamemo iz pečice jih pokrijemo s krpo, da ostanejo tudi po vrhu mehke.
Sedaj si pripravimo mleto goveje meso (jaz sem vzela mleto meso govejih pleč) ter začimbe. Sol, poper in česen v prahu. Vse začimbe dodamo po okusu, nato meso nežno premešamo. Ne gnetemo, da ne dobimo zbitega, trdega mesa.
Začinjeno meso pustimo počivati pol ure, nato oblikujemo približno 150 do 170 gramske pleskavice, ki naj bodo ob robu malenkost bolj debele, kot na sredini. Rob naj ima približno 2 cm, sredina v tem primeru 1,5 cm.
Meso na olju na višji temperaturi popečemo na hitro. Od zunaj naj bo lepo zapečeno, v notranjosti lepe rožnate barve. Če imate radi skozi prepečen polpet, ga popečite še 1 minuto dlje na vsaki strani. V tem primeru bo malenkost manj sočen. Tik pred koncem pečenja na zgornjo plast mesnega polepeta posujte malo sira.
Osnovno omako naredimo iz kisle smetane, majoneze, kečapa, karamelizirane ali popečene čebule, soli in če imate radi rahlo pekoče, dodajte še malo čili omake. Vse med seboj dobro premešamo.
Na hitro še na masti od pleskavic popečemo 0,5 cm debele kolobarčke čebule. In sedaj nas čaka samo še sestavljanje burgerja. Bombetko prerežemo na polovico, dobro premažemo z omako.
Na spodnji del položimo pleskavico, ki smo jo v zadnji fazi pečenja potrosili z malo ribanega sira ali dodali listič sira. Nato pride popečen kolobar čebule, solatni list ter zgornji del bombetke, ki smo jo prav tako premazali z omako.
Burgerje z domačimi bombetkami postrežemo takoj tople in uživamo v vsakem grižljaju res domače burger specialitete. Zraven se bo prileglo pivo, ali tudi kozarec temnega vina.
Dober tek 😊