Najlepša velikonočna jajca
Print Friendly, PDF & Email

Pred velikonočnimi prazniki imamo priložnost, da spustimo na plan svojo ustvarjalnost. Res je, da pirhe, pisanice, remenke… olupimo in pojemo, a naj to ne bo izgovor, da jih ne bi okrasili posebej zanimivo. Letos ustvarite prav posebna velikonočna jajca, ki bodo prava paša za oči.

najlepsa-velikonocna-jajca

Nalepke namesto zelenja

Vsi poznamo barvanje jajčk pri katerem potrebujemo najlonke in različno zelenje. Če nimamo najlonk ali pa nismo uspeli nabrati listov in cvetlic, si lahko pomagamo z lepilnim trakom in luknjačem ali škarjami.

najlepsa-velikonocna-jajca

Iz močnejšega lepilnega traku izrežemo različne oblike. Nalepke nalepimo na jajca in jih pobarvamo.

najlepsa-velikonocna-jajca

Barvamo jih lahko na naraven način ali s kupljenimi barvami. Po končanem postopku barvanja nalepke odstranimo. Del, kjer je bil prilepljen lepilni trak, bo ostal nepobarvan.

najlepsa-velikonocna-jajca

Biserna jajca

Posebno lepe pisanice dobimo, če jih skuhamo v teranu. Za kuhanje jajc enostavno uporabimo teran namesto vode. V lonec položimo jajca, prelijemo s teranom in kuhamo približno 15 minut. Pomembno je le, da se jajca v loncu med sabo ne dotikajo in, da jih po kuhanju pustimo, da se kar v vinu ohladijo. Biserni učinek je možno doseči le z vini, ki vsebujejo veliko vinskega kamna.

Ko se barvanje ne posreči

Eksperimentiranje z naravnimi barvami se včasih ne posreči, še posebej, če imamo rjava jajca in ne belih. Pred leti sem skušala jajca obarvati z mleto kavo in pravim čajem, pa se barva ni prijela. Neposrečeno barvanje lahko rešimo z nekaj pisanimi gumbi, ki jih nanizamo na konopljino vrvico, vse skupaj pa ovijemo okrog jajc. Hitro in enostavno.

najlepsa-velikonocna-jajca

Nagajivi smeški

Če smo posebej nagajivo razpoloženi, ali pa nam pri delu pomagajo otroci, lahko jajca povsem preprosto spremenimo v smeške. Jajca najprej pobarvamo v poljubno barvo in pustimo, da se ohladijo. Nato pa potrebujemo le alkoholni flomaster in veliko domišljije. Priporočam uporabo gumijastih rokavic. Pri tem postopku okraševanja namreč držimo jajce dlje časa v roki in tako preprečimo, da bi si obarvali dlani.

Zelena kot travnik

Za pripravo cvetočih pisanic potrebujemo malo več priprave. Že nekaj dni prej naberemo cvetlice. Cvetove položimo med časopisni papir, vse skupaj pa obtežimo z debelo knjigo. Pustimo nekaj dni, da se posušijo. Jajca pobarvamo v zeleno barvo in pustimo, da se ohladijo. Z lepilom prilepimo posušene cvetove marjetic ali drugih cvetlic. In že imamo travnik.

najlepsa-velikonocna-jajca

Za romantične duše

Jajca v videzu vile so zares nekaj posebnega, priprava pa je povsem enostavna.

najlepsa-velikonocna-jajca

Na kuhano in ohlajeno jajce narišemo obraz. Uporabimo lahko navadni svinčnik ali pa alkoholni flomaster. Za dodaten okras spletemo majhen venček iz drobnih cvetlic. Takšne pisanice lahko uporabimo tudi kot čudovito namizno dekoracijo.

najlepsa-velikonocna-jajca

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor