Zimzelena jota
Zimzelena Jota je jed, ki so jo običajno pripravljali kmeti saj vsebuje sestavine, ki so jih imeli v starih časih ljudje vedno doma. Je skromna jed, ki pa je zelo enostavna za pripravo predvsem pa odlična! Privoščite si torej krožnik te slastne zimzelene jote!
Pripomočki za pripravo zimzelene jote:
- posoda za kuhanje jote
- posoda za kuhanje krompirja
- posoda za kuhanje fižola
- posoda za namakanje
- deska za rezanje
- nož
Sestavine za pripravo zimzelene jote:
- 500 g kislega zelja
- 200 g fižola
- 1 svinjsko rebro narezano na pol
- 100 g ješprena
- 2 večja krompirja
- sol poper
- 3 lovrove liste
- 3 stroki česna
- 1 liter vode
Postopek priprave zimzelene jote:
Fižol bomo 2 uri namakali v vodi preden se bomo lotili kuhanja.
Krompir bomo narezali na majhne koščke.
Sedaj bomo postavili 2 posodi na ogenj, v eni bomo kuhali krompir, v drugi pa fižol. Oboje približno 20 minut.
V veliki posodi bomo kuhali zelje. Najprej ga bomo malce narezali. Postavimo ga v posodo in zalijemo s približno 1 litrom vode. Dodamo lovorove liste in popramo.
Zelje kuhamo približno 20 minut. Nato dodamo krompir, kar z vodo v kateri se je kuhal.
Fižol odstavimo iz ognja, nekaj ga damo na stran.
Preostalega pa zmeljemo s paličnim mešalnikov, da dobimo gosto zmes.
Fižol bomo dodali našemu zelju oziroma zimzeleni joti. Nato dodamo se ješprenj in vse skupaj solimo. Kuhamo se približno pol ure.
Vsake toliko bomo pomešali zimzeleno joto. Na koncu dodamo sesekljan česen, ko smo joto že odstavili iz ognja. Premešamo še enkrat in postrežemo. Dober tek!