Zimzelena jota
Print Friendly, PDF & Email

Zimzelena Jota je jed, ki so jo običajno pripravljali kmeti saj vsebuje sestavine, ki so jih imeli v starih časih ljudje vedno doma. Je skromna jed, ki pa je zelo enostavna za pripravo predvsem pa odlična! Privoščite si torej krožnik te slastne zimzelene jote!

Zimzelena jota (17)Pripomočki za pripravo zimzelene jote:

  • posoda za kuhanje jote
  • posoda za kuhanje krompirja
  • posoda za kuhanje fižola
  • posoda za namakanje
  • deska za rezanje
  • nož

Sestavine za pripravo zimzelene jote:

  • 500 g kislega zelja
  • 200 g fižola
  • 1 svinjsko rebro narezano na pol
  • 100 g ješprena
  • 2 večja krompirja
  • sol poper
  • 3 lovrove liste
  • 3 stroki česna
  • 1 liter vode

Postopek priprave zimzelene jote:

Fižol bomo 2 uri namakali v vodi preden se bomo lotili kuhanja.

Zimzelena jota (1)

Krompir bomo narezali na majhne koščke.

Zimzelena jota (2)

Sedaj bomo postavili 2 posodi na ogenj, v eni bomo kuhali krompir, v drugi pa fižol. Oboje približno 20 minut.

Zimzelena jota (3)

Zimzelena jota (4)

V veliki posodi bomo kuhali zelje. Najprej ga bomo malce narezali. Postavimo ga v posodo in zalijemo s približno 1 litrom vode. Dodamo lovorove liste in popramo.

Zimzelena jota (5)

Zelje kuhamo približno 20 minut. Nato dodamo krompir, kar z vodo v kateri se je kuhal.

Zimzelena jota (6)Dodamo svinjska rebra.

Zimzelena jota (7)

Fižol odstavimo iz ognja, nekaj ga damo na stran.

Zimzelena jota (9)

Preostalega pa zmeljemo s paličnim mešalnikov, da dobimo gosto zmes.

Zimzelena jota (10)

Fižol bomo dodali našemu zelju oziroma zimzeleni joti. Nato dodamo se ješprenj in vse skupaj solimo. Kuhamo se približno pol ure.

Zimzelena jota (12)

Vsake toliko bomo pomešali zimzeleno joto. Na koncu dodamo sesekljan česen, ko smo joto že odstavili iz ognja. Premešamo še enkrat in postrežemo. Dober tek!

Zimzelena jota (15)

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor