Zimska enolončnica
Print Friendly, PDF & Email

Zimska enolončnica vsebuje zelenjavo, ki je na razpolago v zimskem času. V glavnem je to gomoljna zelenjava. Pri meni so se v loncu znašli rumena koleraba, korenje, pastenak in krompir. Za popestritev sem dodala še malo piščančjega mesa.

zimska-enoloncnica

Zimska enolončnica – pripomočki:

  • kozica s pokrovko
  • kuhinjska tehtnica
  • nož in deska za rezanje
  • lupilec
  • stiskač za česen
  • kuhalnica

Zimska enolončnica – sestavine:

(za 4 izdatne porcije)

  • 250 g korenja
  • 200 g rumene kolerabe
  • 150 g pastenaka
  • 100 g krompirja
  • 80 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 250 g piščanca
  • 1 – 1,2 l jušne osnove (ali vode + jušno kocko)
  • poper po okusu
  • sol
  • olje

Vsa zelenjava je tehtana še neočiščena.

Zimska enolončnica – priprava:

Pripravimo si vse sestavine.

zimska-enoloncnica

Zelenjavo olupimo in narežemo na manjše kose. Prav tako na manjše kose narežemo piščančje meso. Čebulo olupimo in na grobo nasekljamo. Česen olupimo in stisnemo s stiskačem za česen ali drobno nasekljamo z nožem.

zimska-enoloncnica

V kozici dobro segrejemo toliko olja, da je pokrito dno. Na dobro segreto olje damo grobo nasekljano čebulo in pražimo, da posteklini. Sama jo pustim malo dlje, da začne rahlo rumeneti, ker se mi zdi, da da enolončnici boljši okus. Čebuli nato dodamo česen in pražimo toliko časa, da česen zadiši.

zimska-enoloncnica

Dodamo na manjše kocke narezano zelenjavo, premešamo in dušimo 5 minut, oz. toliko, da se zelenjava malo zmehča. Občasno premešamo. Če se nam zelenjava prijema na dno posode, prilijemo čisto malo vode.

zimska-enoloncnica

Nato dodamo na kose narezano piščančje meso, popramo in solimo po okusu, premešamo ter zalijemo z litrom jušne osnove ali vode, ki smo ji dodali jušno kocko. V primeru, da uporabimo že soljeno jušno osnovo, količino dodane soli ustrezno prilagodimo.

zimska-enoloncnica

Kozico pokrijemo in počakamo, da enolončnica zavre, nato zmanjšamo temperaturo. Enolončnico na srednjem ognju kuhamo 15 minut. Po potrebi dolijemo še malo jušne osnove in ustrezno dosolimo.

zimska-enoloncnica

Opomba:
Če želite bolj gosto enolončnico, potem, ko ste prepražili gomoljno zelenjavo, dodajte žlico moke, premešajte in podušite še dodatno minuto. Nato nadaljujte, kot je zapisano v receptu.  Včasih v zimsko enolončnico zakuham malo pšeničnega zdroba. 

Zimsko enolončnico postrežemo s kosom kruha, vodnimi žličniki, … Jaz sem tokrat vanjo zakuhala vodne žličnike s ščepom žajblja.

zimska-enoloncnica

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor