Tortilje z mleto govedino in kislim zeljem
Tortilje z mleto govedino in kislim zeljem so enostavna in hitro pripravljena jed, ki je sezonsko obarvana in najbolj paše na krožniku ob zimskih dneh. Zraven lahko postrežemo samo kakšno omako – pomako in kosilo ali večerja je na mizi.
Prav tako lahko namesto govedine vzamemo kakšno drugo meso. Kislo zelje v tortilji se namreč lepo poda tudi k piščančjemu, puranjemu ali svinjskemu mesu.
Pripomočki za tortilje:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za tortilje:
Za 2 osebi:
- 300 g mletega govejega mesa
- 1 večja čebula (150 g)
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 1 žlička paprike v prahu
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata ali 100 ml goste paradižnikove omake
- olje
Omaka:
- 3 žlice kremnega sira ali kisle smetane
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- sol
- mlet čili (opcijsko)
Postopek za tortilje z mleto govedino in kislim zeljem:
Najprej na olju popražimo čebulo in česen. Dolgo praženje ni potrebno – potrebujemo samo par minut, da čebula in česen zadišita.
Na to dodamo mleto goveje meso in na višji temperaturi vse skupaj popražimo, dokler ne izpari vsa tekočina, ki nastane ob praženju mesa.
Če želimo lahko del mesa nadomestimo z rjavo ali zeleno lečo.
Dodamo sol, poper, mleto papriko in paradižnikovo omako ali koncentrat. Vse skupaj dobro premešamo, popražimo še nekaj minut.
Med tem damo kislo zelje v ponev in ga prav tako pražimo 5 do 7 minut. Ne dodajamo mu nobenih začimb, saj je že slano, ostale začimbe smo že dodali mesu.
Vzamemo tortilje. Jaz imam rada večje, saj je potem v njih tudi več nadeva. Na sredino tortilje razporedimo praženo meso, nato kislo zelje in po vrh prelijemo žlico ali dve omake.
Tortilji najprej zapognemo navznoter spodnji del, nato še obe stranici. Na koncu si lahko pomagamo tudi z enim zobotrebcem, če so tortilje pretrde, da bi se same od sebe lepo polegle.
Tortilje z mleto govedino in kislim zeljem so enostavno pripravljena jed, katero lahko postrežemo tako za malico, kosilo ali večerjo. Zraven lahko postrežemo samo kako omako, kot tudi sezonsko solato ali če naši jedci želijo prilogo – kuhan riž.
Dober tek 🙂