Testenine »Losos v spremstvu špargljev«
Juheeeeeeej!!! Dočakali smo sezono špargljev! Pred nekaj leti, ko sem kupovala šparglje v trgovini, je starejša gospa stopila k meni in me vprašala: »Kaj je to? Kaj boste s tem počeli?« Zdaj pa so šparglji odločno zasedli svoje mesto na našem jedilniku in nas razveseljujejo s svojim posebnim okusom in hitro pripravo … Tokrat vam predstavljam recept za jed, ki sem jo poimenovala kar: Testenine »Losos v spremstvu špargljev«.
Pripomočki za testenine »Losos v spremstvu špargljev«:
• srednji lonec za kuhanje testenin in pokrov
• cedilo
• rezalna deska
• nož
• strgalo za lupljenje špargljev
• ponev za peko
• kuhalnica
• kuhinjski štedilnik
Sestavine za Testenine »Losos v spremstvu špargljev«
(za 2 osebi):
• 160-200 g testenin (po vaši izbiri: fusilli, farfalle, macaroni…)
• voda za kuhanje testenin
• 200 g fileja svežega lososa
• 1 srednja čebula
• 250-300 g špargljev
• šopek drobnjaka
• 150 g sladke smetane
• 0,5 dl belega suhega ali polsuhega vina
• 2 žlici rastlinskega olja za pečenje
• 2 žlici olivnega olja
• sol in mešanica mletega popra
• 2 žlici naribanega trdega sira (recimo, parmezana)
Postopek za pripravo Testenin »Losos v spremstvu špargljev«:
Najprej olupimo in na drobno nasekljamo čebulo. Šparglje s pomočjo strgala olupimo od sredine stebra navzdol, odstranimo lesnate dele in narežemo na koščke dolžine 1,5-2 cm.
Na kuhinjski štedilnik pristavimo lonec z vodo, da le-ta zavre (hitrejše vretje dosežemo, če je posoda pokrita s pokrovom). Medtem na rezalni deski lososovemu fileju odstranimo kožo in ga narežemo na trakove. Na grobo tudi narežemo drobnjak.
V ponvi na kuhinjskem štedilniku segrejemo rastlinsko olje, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo do zlate barve. K čebuli v ponev dodamo koščke špargljev in jih popečemo – nekje 3 minute.
Nato dodamo trakove lososa, drobnjak in vse skupaj pečemo približno 2 min. Ne pozabimo vse previdno mešati. Sledi še vino, sladka smetana, sol in mleti poper. Omaka naj se duši približno 3 minute. V tem času se v vreli slani vodi skuhajo testenine (obvezno al dente).
Na krožniku testenine pokapljamo z olivnem oljem in jih prelijemo z omako, ter potresemo z naribanim parmezanom.