Šparglji zaviti v slanino in kvašeno testo
Print Friendly, PDF & Email

Šparglji, zelo zdrava zelenjava, so večinoma pripravljeni kot dodatek k jedem – priloga. Lahko pa naredimo šparglje tudi kot samostojno, glavno jed in tako nastanejo: šparglji zaviti v slanino in kvašeno testo! Recept je preprost in kosilo bo hitro na mizi.

Pripomočki za šparglje zavite v slanino in kvašeno testo:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za šparglje zavite v slanino in kvašeno testo:

Za 4 osebe:

  • 1 zavitek vlečenega testa 400 g
  • 200 g slanine ali katere druge mesnine
  • 400 g špargljev
  • 50 g sira
  • 1 jajce
  • sol
  • poper

Postopek za šparglje zavite v slanino in kvašeno testo:

Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Tokrat sem uporabila kupljeno testo za pico, saj se včasih zgodi, da ga nimamo časa sami delati doma.

Šparglje očistimo in jih damo za 2 minuti v vrelo vodo. Samo toliko, da se malo zmehčajo. Ko jih po dveh minutah vzamemo iz vrele vode, je zelo pomembno, da jih potopimo takoj v hladno vodo, da ustavimo kuhanje v njih samih ter ohranimo lepo zeleno barvo. Ko se šparglji ohladijo jih solimo in popramo po okusu. Nato vzamemo po dva skupaj ter ju zavijemo v rezino slanine. Naribamo sir, jajce razžvrklamo, testo pa narežemo na približno 2 cm debele trakove.

Te trakove ovijemo nad slanino, po celi dolžimi šparglja. Tako zavite šparglje v slanino in kvašeno testo polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Sedaj z razžvrkljanim jajcem premažemo vso testo, nato pa po vrhu posujemo ribani sir.

Šparglje zavite v slanino in kvašeno testo pečemo v naprej ogreti klasični pečici 12 do 15 minut na 180 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo minuto ali dve na sobni temperaturi, da se sir na njih strdi.

Nato jih takoj, še vroče postrežemo. Kot priloga se super obnese velika porcija sezonske solate.

Dober tek! 😊

Dodaj odgovor