Špargljeva pita z burrato in pršutom
Print Friendly, PDF & Email

V času sezone špargljev je lahko na naših mizah božanska špargljeva pita z burrato in pršutom. Burrata je kombinacija mocarele s kremno zmesjo skute in sveže smetane, ki se krasno ujame z rezinami slanega pršuta. Seveda pa lahko namesto nje uporabimo tudi klasično mocarelo.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Pripomočki za špargljevo pito z burrato in pršutom:

  • pečica
  • papir za peko
  • pekač za pite premera 26 cm

Sestavine za špargljevo pito z burrato in pršutom:

Za 4 osebe:

Testo:

  • 200 g moke
  • 80 g masla
  • 0,5 dl hladne vode
  • ščepec soli

Nadev:

  • 250 g špargljev
  • 200 g šunke ali katere druge mesnine
  • 50 g pršuta
  • 50 g pora
  • 100 g sveže paprike
  • 100 g bučk
  • 3 jajca
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • 200 g burrate (lahko tudi mocarele)
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 1 žlica olja

Postopek za špargljevo pito z burrato in pršutom:

Najprej naredimo slano testo za pito. Natehtamo moko, maslo narežemo na koščke, ki jih stresemo v moko ter dodamo sol. Začnemo gnesti in počasi prilivamo hladno vodo. Testa ne gnetemo predolgo, ampak končamo z gnetenjem čim, ko so sestavine povezane. Pokrijemo ga s folijo in damo počivati za 30 minut.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Med tem por, rdečo papriko, bučke, šunko ter polovico špargljev narežemo na poljubno velike koščke ter vse na hitro prepražimo na olju.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Jajca razžvrkljamo ter jim dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Ko imamo vse to pripravljeno, na dno pekača za pite položimo papir za peko. Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in z njim obložimo pekač. Večkrat ga prebodemo z vilico in damo peči v ogreto pečico za 10 minut, klasične peke, na 180 °C.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Ko je testo po 10. minutah delno pečeno, ga vzamemo iz pečice, nanj nadevamo prepraženo zelenjavo s slanino ter prelijemo s prelivom iz razžvrkljanih jajc in smetane. Na vrh položimo preostalo polovico celih špargljev.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Špargljevo pito z burrato pečemo 20 minut klasične peke, na 180 °C.
Sedaj si pripravimo pršut in burrato. Burrato narežemo na tanjše kolobarje, prav tako si pripravimo tanke, manjše rezine pršuta.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Po 20. minutah peke vzamemo pekač iz pečice in pito obložimo še s kolobarji burrate in koščki pršuta. Pekač damo nazaj v pečico še za 5 minut.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Špargljevo pito z burrato in pršutom po peki pustimo počivati par minut, nato jo razrežemo na poljubno velike trikotnike in postrežemo. Zraven se prileže porcija sezonske solate.

Špargljeva pita z burrato in pršutom

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor