Špargljeva pita z burrato in pršutom
V času sezone špargljev je lahko na naših mizah božanska špargljeva pita z burrato in pršutom. Burrata je kombinacija mocarele s kremno zmesjo skute in sveže smetane, ki se krasno ujame z rezinami slanega pršuta. Seveda pa lahko namesto nje uporabimo tudi klasično mocarelo.
Pripomočki za špargljevo pito z burrato in pršutom:
- pečica
- papir za peko
- pekač za pite premera 26 cm
Sestavine za špargljevo pito z burrato in pršutom:
Za 4 osebe:
Testo:
- 200 g moke
- 80 g masla
- 0,5 dl hladne vode
- ščepec soli
Nadev:
- 250 g špargljev
- 200 g šunke ali katere druge mesnine
- 50 g pršuta
- 50 g pora
- 100 g sveže paprike
- 100 g bučk
- 3 jajca
- 150 ml smetane za kuhanje
- 200 g burrate (lahko tudi mocarele)
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 1 žlica olja
Postopek za špargljevo pito z burrato in pršutom:
Najprej naredimo slano testo za pito. Natehtamo moko, maslo narežemo na koščke, ki jih stresemo v moko ter dodamo sol. Začnemo gnesti in počasi prilivamo hladno vodo. Testa ne gnetemo predolgo, ampak končamo z gnetenjem čim, ko so sestavine povezane. Pokrijemo ga s folijo in damo počivati za 30 minut.
Med tem por, rdečo papriko, bučke, šunko ter polovico špargljev narežemo na poljubno velike koščke ter vse na hitro prepražimo na olju.
Jajca razžvrkljamo ter jim dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček.
Ko imamo vse to pripravljeno, na dno pekača za pite položimo papir za peko. Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in z njim obložimo pekač. Večkrat ga prebodemo z vilico in damo peči v ogreto pečico za 10 minut, klasične peke, na 180 °C.
Ko je testo po 10. minutah delno pečeno, ga vzamemo iz pečice, nanj nadevamo prepraženo zelenjavo s slanino ter prelijemo s prelivom iz razžvrkljanih jajc in smetane. Na vrh položimo preostalo polovico celih špargljev.
Špargljevo pito z burrato pečemo 20 minut klasične peke, na 180 °C.
Sedaj si pripravimo pršut in burrato. Burrato narežemo na tanjše kolobarje, prav tako si pripravimo tanke, manjše rezine pršuta.
Po 20. minutah peke vzamemo pekač iz pečice in pito obložimo še s kolobarji burrate in koščki pršuta. Pekač damo nazaj v pečico še za 5 minut.
Špargljevo pito z burrato in pršutom po peki pustimo počivati par minut, nato jo razrežemo na poljubno velike trikotnike in postrežemo. Zraven se prileže porcija sezonske solate.
Dober tek! 😊