Slastni njoki s čemažem in beluši
Print Friendly, PDF & Email

Slastni njoki s čemažem in beluši so odlično, z lahkoto pripravljeno spomladansko kosilo za vse gurmane. Šparglji / beluši so ena izmed prvih spomladanskih rastlin, ki pokukajo na plan in bogatijo naše jedilnike s svojimi vitamini in minerali. Vsebujejo kalij, kalcij, magnezij … so pa tudi vir vitaminov B6, C ( največ v vršičkih zelenih špargljev), A, K in E. Ker naj bi pri moških izboljševali spolno moč – veljajo tudi za afrodiziak! Tako da, drage dame … veselo na delo! 🙂

Slastni njoki s čemažem in beluši
Njoki s čemažem in beluši

 Njoki s čemažem in beluši – pripomočki:

• lupilec
• nož
• ponev
• velika posoda za kuhanje njokov
• cedilo
• rezalna deska
• stiskalec česna
• kuhalnica
• krožnik

Slastni njoki s čemažem in beluši
Pripomočki za pripravo njokov s čemažem in beluši

 Slastni njoki s čemažem in beluši – sestavine:

• snop belušev (špargljev)
• 200 g smetane za kuhanje
• čemažev pesto- 2 veliki žlici
• čebula
• strok česna
• 500 g njokov
• 2 žlici soli
• olje

Slastni njoki s čemažem in beluši
Sestavine za njoke s čemažem in beluši

 Slastni njoki s čemažem in beluši – postopek:

Najprej dobro operemo beluše, jih olupimo (samo spodnjo polovico), ter jim odstranimo lesnate dele. Narežemo jih na koščke dolžine 2 cm.
Nasekljamo čebulo in stisnemo česen.

Slastni njoki s čemažem in beluši

V ponev nalijemo žlico rastlinskega olja in ga segrejemo. Nato dodamo nasekljano čebulo in česen, ju popražimo do zlato-rjave barve in primešamo zraven narezane beluše. Pustimo približno 5 minut, da se slednji popečejo.
Medtem v večjo posodo nalijemo vodo, jo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Obvezno jo posolimo.

Slastni njoki s čemažem in beluši
Ne pozabite, in občasno premešajte! 😉

Ko so beluši pripravljeni, jih preložimo na krožnik in v isto ponev (katere ne umijemo) nalijemo smetano. Preden smetana zavre, dodamo vanjo 2 veliki žlici čemaževega pesta, dobro premešamo, ter zmanjšamo ogenj.

Slastni njoki s čemažem in beluši

V vreli vodi skuhamo njoke – pripravljeni so, ko priplavajo na vrh (3-4 min), jih odcedimo in še vroče stresemo v ponev s smetano in čemažem.
Na manjšem ognju vse skupaj dobro premešamo in povrh stresemo beluše.
Jed je gotova!

Pa dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor