Slasten pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom
Print Friendly, PDF & Email

Sladki krompir uporabljam že kar nekaj časa. Poskušam ga pripraviti na različne načine, podobno kot navaden krompir. Danes sem poleg kotletov pripravila slasten pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom. V pireju ni mleka, ker se mi zdi, da ne paše poleg, tako da sem namesto mleka uporabila zelenjavno jušno osnovo.

slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnom
Pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • lupilec
  • stiskač za česen
  • ribežen
  • kozica s pokrovko
  • majša kozica
  • mečkalec za krompir
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • kuhalnica

Pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom – sestavine:

(za 1 osebo)

(za več oseb enostavno pomnožimo količine)

  • cca. 220 g sladkega krompirja (tehtan še neočiščen in neolupljen)
  • 1 večji strok česna
  • 1 čajno žličko naribanega, svežega ingverja
  • 2 jedilni žlici olja
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • voda za kuhanje sladkega krompirja
  • 5 jedilnih žlic (75 ml) zelenjavne jušne osnove ali v vodi raztopljene zelenjavne jušne kocke

Pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom – priprava:

Sladki krompir olupimo, očistimo in narežemo na manjše kose. Damo jih v kozico, prelijemo s toliko vode, da je sladki krompir pokrit. Kozico pokrijemo s pokrovko in sladki krompir skuhamo do mehkega. Ko je sladki krompir kuhan, vodo, v kateri se je kuhal, odlijemo.

slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnom

Česen olupimo in stisnemo s stiskačem za česen ali z nožem drobno nasekljamo. Svež ingver olupimo in naribamo za 1 čajno žličko.

V manjši kozici segrejemo 2 jedilni žlici olja. Na njem na zmernem ognju na hitro prepražimo ingver in česen (1 minuto). Med praženjem ves čas mešamo in pazimo, da se neprime na posodo ali pretirano zarumeni ali celo zažge.

slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnom

Prepražen česen in ingver prelijemo po kuhanem sladkem krompirju, popramo in solimo po okusu. Dodamo še 5 jedilnih žlic zelenjavne jušne osnove in dobro premečkamo z mečkalcem za krompir. Če želimo še mehkejši pire, lahko dodamo še žlico ali dve več zelenjavne jušne osnove.

slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnom

Takoj postrežemo kot prilogo k poljubni glavni jedi.

slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnomUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor