Slana pita s slanino in sirom
Slana pita, ki jo poznamo tudi po imenu quiche, je specialiteta, ki prihaja iz francoske kuhinje. To je pita s krhkim slanim testom in z uporabljenimi različnimi nadevi. Pita je odlična za popestritev kosila malo drugače ali še boljša za pogostitev. Ena takšnih slastnih pit je zagotovo znana slana pita s slanino in sirom.
Slana pita s slanino in sirom – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za testo
- posodica za preliv
- ponev
- nož
- deska za rezanje
- cedilo
- metlica za mešanje
- ribeželn
- pekač
Slana pita s slanino in sirom – sestavine:
Pekač premera 25 cm
Testo:
- 250 g ostre moke
- 125 g masla
- 1 rumenjak
- 1/2 žličke soli
Nadev:
- 250 g prekajene slanine
- 2 žlici olivnega olja
- 250 g sira za ribanje (npr. edamec)
- 5 češnjevih paradižnikov
- zelena stebelca mlade čebule
Preliv:
- 2 jajci
- 150 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
- sol
- poper
- malo muškatnega oreščka
Slana pita s slanino in sirom – postopek:
Moko presejemo in dodamo sol, na koščke narezano maslo in rumenjak. Iz sestavin zgnetemo testo. Kot je značilno za krhko testo, se bo najprej drobilo, nato pa se bo masa, ko se bo maslo pod toploto rok zmehčalo, lepo povezalo.Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure počivati v hladilnik.Testo enakomerno razporedimo po namaščenem pekaču. S testom obložimo tudi stene pekača. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in testo pečemo cca. 15 minut, da se testo rahlo zapeče in obarva.Prekajeno slanino narežemo na koščke in jo v ponvi zlato zapečemo. Nato jo damo na cedilo, da se odteče maščoba.Sedaj se lotimo preliva. V posodi zmešamo mleko, sladko smetano, jajci, sol, poper in muškatni orešček.
Sestavine za preliv razžvrkljamo in premešamo.Sir naribamo na ribeželn.Testo, ki smo ga predhodno rahlo zapekli obložimo s popečeno slanino in naribanim sirom – sestavini izmenično polagamo na testo.Nadev prelijemo s prelivom, ki smo si ga pripravili iz mleka, jajc, sladke smetane in začimb. Po vrhu položimo češnjev paradižnik, ki smo ga prerezali na polovico in potrosimo z narezanimi stebelci mlade čebule.Temperaturo v pečici nastavimo na 180 stopinj Celzija in pito pečemo cca. 30 minut. Če bi se nam hotela po vrhu preveč zapeči (odvisno od pečice), jo pokrijemo s folijo, ni pa nujno.Po pečenju 15 do 20 minut počakamo, da pita sede in postane kompaktna, nato jo postrežemo. Zraven se poda zelena ali paradižnikova solata.Naj vam tekne!