Slana pita s slanino in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Slana pita, ki jo poznamo tudi po imenu quiche, je specialiteta, ki prihaja iz francoske kuhinje. To je pita s krhkim slanim testom in z uporabljenimi različnimi nadevi. Pita je odlična za popestritev kosila malo drugače ali še boljša za pogostitev. Ena takšnih slastnih pit je zagotovo znana slana pita s slanino in sirom.

slana-pita-s-slanino-in-sirom-11Slana pita s slanino in sirom – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • posodica za preliv
  • ponev
  • nož
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • metlica za mešanje
  • ribeželn
  • pekač

Slana pita s slanino in sirom – sestavine:

Pekač premera 25 cm

Testo:

  • 250 g ostre moke
  • 125 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1/2 žličke soli

Nadev:

  • 250 g prekajene slanine
  • 2 žlici olivnega olja
  • 250 g sira za ribanje (npr. edamec)
  • 5 češnjevih paradižnikov
  • zelena stebelca mlade čebule

Preliv:

  • 2 jajci
  • 150 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • sol
  • poper
  • malo muškatnega oreščka

Slana pita s slanino in sirom – postopek:

Moko presejemo in dodamo sol, na koščke narezano maslo in rumenjak. Iz sestavin zgnetemo testo. Kot je značilno za krhko testo, se bo najprej drobilo, nato pa se bo masa, ko se bo maslo pod toploto rok zmehčalo, lepo povezalo.slana-pita-s-slanino-in-sirom-1Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure počivati v hladilnik.slana-pita-s-slanino-in-sirom-2Testo enakomerno razporedimo po namaščenem pekaču. S testom obložimo tudi stene pekača. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in testo pečemo cca. 15 minut, da se testo rahlo zapeče in obarva.slana-pita-s-slanino-in-sirom-3Prekajeno slanino narežemo na koščke in jo v ponvi zlato zapečemo. Nato jo damo na cedilo, da se odteče maščoba.slana-pita-s-slanino-in-sirom-13Sedaj se lotimo preliva. V posodi zmešamo mleko, sladko smetano, jajci, sol, poper in muškatni orešček.
slana-pita-s-slanino-in-sirom-4Sestavine za preliv razžvrkljamo in premešamo.slana-pita-s-slanino-in-sirom-10Sir naribamo na ribeželn.slana-pita-s-slanino-in-sirom-6Testo, ki smo ga predhodno rahlo zapekli obložimo s popečeno slanino in naribanim sirom – sestavini izmenično polagamo na testo.slana-pita-s-slanino-in-sirom-7Nadev prelijemo s prelivom, ki smo si ga pripravili iz mleka, jajc, sladke smetane in začimb. Po vrhu položimo češnjev paradižnik, ki smo ga prerezali na polovico in potrosimo z narezanimi stebelci mlade čebule.slana-pita-s-slanino-in-sirom-8Temperaturo v pečici nastavimo na 180 stopinj Celzija in pito pečemo cca. 30 minut. Če bi se nam hotela po vrhu preveč zapeči (odvisno od pečice), jo pokrijemo s folijo, ni pa nujno.slana-pita-s-slanino-in-sirom-9Po pečenju 15 do 20 minut počakamo, da pita sede in postane kompaktna, nato jo postrežemo. Zraven se poda zelena ali paradižnikova solata.slana-pita-s-slanino-in-sirom-12Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.8]

Dodaj odgovor