Rižota s šparglji in grahom
Predstavljam vam spomladansko različico recepta za najbolj slastno, najbolj okusno in najbolj kremasto rižoto, kar ste jih kdaj jedli.
Rižota s šparglji in grahom – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- deska za rezanje
- nož
- 2 manjši skledi
- 1 manjša skodelica
- jedilna žlica
- 2 manjši kozici + pokrovka
- 2 kuhalnici
- čajna žlička
Rižota s šparglji in grahom – sestavine:
(za 2 osebi)
- 300 g špargljev
- 50 g graha (najbolje svežega, lahko pa tudi zamrznjenega)
- 200 g arborio riža
- 6 dl tople zelenjavne jušne osnove
- 1/2 bele čebule
- 1 strok česna
- 1 + 2 jedilna žlica olja
- 1 čajna žlička margarine
- ščep soli
- ščep popra
Rižota s šparglji in grahom – priprava:
Šparglje speremo pod tekočo vodo, jim odstranimo oleseneli spodnji del in jih narežemo na približno 2 cm dolge kose. V kozici segrejemo žlico olja, dodamo narezane šparglje in jih na hitro podušimo (5 min oz. toliko, da se zmehčajo). Grah damo v kozico, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega (cca. 5 minut). Oboje damo na stran. Čebulo in česen drobno nasekljamo.
Segrejemo zelenjavno jušno osnovo. V večji kozici segrejemo 2 jedilni žlici olja. Segretemu olju dodamo nasekljano čebulo in podušimo, da čebula postekleni (ne sme porjaveti), …
… dodamo riž in ga med neprestanim mešanjem pražimo približno 1 minuto. Dodamo česen in premešamo. Lahko še popražimo za minuto ali dve in pazimo, da riž ne porjavi.
Zalijemo z 2 dl zelenjavne jušne osnove.
Riž kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da vpije vso vodo. Med kuhanjem ga pogosto in počasi mešamo. Počasno mešanje riža med kuhanjem spodbuja izločanje škroba, ki se poveže s tekočino in ustvari kremasto teksturo rižote. Riža med kuhanjem ne pokrivamo.
Ko riž vpije vso jušno osnovo, jo dodajamo po 1 dl naenkrat, in postopek ponavljamo vse dokler riž ni kuhan al dente (mehak, vendar v sredini še vedno čvrst) in kremast. Pri tem ni nujno, da porabimo vso zelenjavno jušno osnovo!
Rižu dodamo pražene šparglje, kuhan grah, ščep soli in popra.
Premešamo in takoj postrežemo.
Uživajte v okusih!