Rižota s šparglji in grahom
Print Friendly, PDF & Email

Predstavljam vam spomladansko različico recepta za najbolj slastno, najbolj okusno in najbolj kremasto rižoto, kar ste jih kdaj jedli.

rizota-s-sparglji-in-grahomRižota s šparglji in grahom – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • deska za rezanje
  • nož
  • 2 manjši skledi
  • 1 manjša skodelica
  • jedilna žlica
  • 2 manjši kozici + pokrovka
  • 2 kuhalnici
  • čajna žlička

Rižota s šparglji in grahom – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 300 g špargljev
  • 50 g graha (najbolje svežega, lahko pa tudi zamrznjenega)
  • 200 g arborio riža
  • 6 dl tople zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 bele čebule
  • 1 strok česna
  • 1 + 2 jedilna žlica olja
  • 1 čajna žlička margarine
  • ščep soli
  • ščep popra

Rižota s šparglji in grahom – priprava:

Šparglje speremo pod tekočo vodo, jim odstranimo oleseneli spodnji del in jih narežemo na približno 2 cm dolge kose. V kozici segrejemo žlico olja, dodamo narezane šparglje in jih na hitro podušimo (5 min oz. toliko, da se zmehčajo). Grah damo v kozico, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega (cca. 5 minut). Oboje damo na stran. Čebulo in česen drobno nasekljamo.

rizota-s-sparglji-in-grahomSegrejemo zelenjavno jušno osnovo. V večji kozici segrejemo 2 jedilni žlici olja. Segretemu olju dodamo nasekljano čebulo in podušimo, da čebula postekleni (ne sme porjaveti), …

rizota-s-sparglji-in-grahom… dodamo riž in ga med neprestanim mešanjem pražimo približno 1 minuto. Dodamo česen in premešamo. Lahko še popražimo za minuto ali dve in pazimo, da riž ne porjavi.

rizota-s-sparglji-in-grahomZalijemo z 2 dl zelenjavne jušne osnove.

rizota-s-sparglji-in-grahomRiž kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da vpije vso vodo. Med kuhanjem ga pogosto in počasi mešamo. Počasno mešanje riža med kuhanjem spodbuja izločanje škroba, ki se poveže s tekočino in ustvari kremasto teksturo rižote. Riža med kuhanjem ne pokrivamo.

rizota-s-sparglji-in-grahomKo riž vpije vso jušno osnovo, jo dodajamo po 1 dl naenkrat, in postopek ponavljamo vse dokler riž ni kuhan al dente (mehak, vendar v sredini še vedno čvrst) in kremast. Pri tem ni nujno, da porabimo vso zelenjavno jušno osnovo!

rizota-s-sparglji-in-grahomRižu dodamo pražene šparglje, kuhan grah, ščep soli in popra.

rizota-s-sparglji-in-grahomPremešamo in takoj postrežemo.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor