Razkoščičene sardele na tržaški način
Print Friendly, PDF & Email

Sardele sodijo med zelo zdrave ribice, ker vsebujejo številne vitamine, minerale ter zdrave maščobe omega 3. Imajo izredno nežno meso, vendar zelo sočno in okusno. Zaradi nežnega mesa jih le kratko termično obdelamo. Več časa nam bo vzelo razkoščičevanje, vendar za takšno kraljevsko kosilo se splača. 

 

Razkoščičene sardele na tržaški način – pripomočki:

  • nož
  • cedilo
  • posodica
  • ponev
  • penovka

Razkoščičene sardele na tržaški način – sestavine:

Za 2 osebi:

  • 400 g sardelic
  • sol
  • 5 žlic ostre moke (še boljša je koruzna)
  • 300 ml olja za cvrtje

Tržaška omaka:

  • 4 stroke česna
  • šopek svežega peteršilja
  • 5 žlic olivnega olja
  • ščep soli

In še:

  • krhlji limone

Razkoščičene sardele na tržaški način – postopek:

Najprej se lotimo čiščenj sardelic. To delo nam bo vzelo največ časa. Sardelicam najprej odstranimo glavo, nato jih prerežemo po dolžini in odstranimo drobovino. Nato z nožem pri repni plavuti privzdignemo kost od hrbtenice in jo izvlečemo, razkoščičimo. Tako očiščene sardele še splahnemo pod tekočo vodo in jih pustimo na cedilu, da se odteče voda.Razkoščičene fileje sardelic rahlo solimo in jih povaljamo v ostri moki. Še bolje je, če imamo na izbiro koruzno moko.V ponvi vroče segrejemo maščobo za cvrtje in na hitro opečemo fileje sardelic. Samo toliko, da dobijo malo zlate barve. S penovko jih poberemo iz olja in jih pustimo na cedilu, da se odteče morebitna odvečna maščoba.Sedaj še hitro pripravimo tržaško omako, v bistvu je priporočljivo, da jo pripravimo že prej, da lahko na mizo nesemo čimbolj vroče sardele. Česen olupimo in stisnemo skozi stiskalec česna, peteršilj drobno sesekljamo in dolijemo olivno olje. Premešamo. Po potrebi rahlo solimo.Še vroče sardele naložimo na pladenj in jih prelijemo s tržaškim prelivom ter pokapljamo s sokom limone. Zraven ponudimo krompirjevo solato in kozarec črnega piva.Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor