Polnjene paprike – pečene v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Polnjene paprike pečene v pečici so božanskega okusa. Saj se zraven kuhanja zgornji del paprike še popeče in da jedi dodatno piko na i, kar se tiče okusa. Prav tako pa je kuhanje v pečici krajše in enostavnejše, saj se paprike nikoli ne prismodijo, ne potrebujejo mešanja in naše pozornosti.

Pripomočki za polnjene paprike – pečene v pečici:

  • žlica
  • žlička
  • nož
  • nožek za čiščenje paprik
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • posoda za pečenje
  • ponev
  • pečica

Sestavine za polnjene paprike – pečene v pečici:

Za 6 oseb:

Polnilo:

  • 12 paprik
  • 700 g mletega mesa
  • 2 čebuli (250 g)
  • 5 strokov česna
  • 100 g riža
  • 2 jajci
  • 2 vejici peteršilja
  • timijan
  • domača začimbna mešanica s soljo
  • poper
  • 2 žlici olja

Omaka:

  • 800 ml pasiranega paradižnika (paradižnikove mezge)
  • 400 ml vode ali jušne osnove
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica mlete paprike
  • 3 lovorjevi listi
  • 1 žlička suhe bazilike
  • sol
  • 2 žlici olivnega olja

Postopek za polnjene paprike – pečene v pečici:

Paprike operemo, osušimo in izdolbemo. Jaz izdolbene pokrovčke paprik zavržem in jih ne dajem nazaj na paprike z razlogom, da nekaj omake med kuhanjem pride do polnila v papriki in je okus tako omake kot polnila še polnejši.

Sedaj pričnemo z izdelavo polnila. Riž speremo in ga damo kuhati. Naj vre 5 minut, nato ga odcedimo in ohladimo. Čebulo in česen na drobno narežemo ter na hitro prepražimo na olju. Dodamo mleto meso in začnemo s praženjem.

Pražimo tako dolgo, da sok mesa izpari. Nato dodamo domačo začimbno mešanico s soljo, poper in timijan. Premešamo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo še riž, jajca ter na drobno nasekljan peteršilj. Dobro premešamo in imamo pripravljeno maso za polnjenje.

Paprike napolnimo (jaz si pomagam s čajno žličko) ter jih naložimo v posodo, ki nima plastičnih delov, da jo bomo lahko dali v pečico.

Sedaj naredimo še omako tako, da na olju na hitro popražimo sladkor, mu dodamo vrelo vodo ali jušno osnovo in dobro razmešamo, da se sladkor raztopi. V to dodamo pasiran paradižnik ali mezgo, lovorjev list, mleto papriko, baziliko in solimo po okusu. Pustimo da zavre.

Takoj, ko zavre odstavimo iz kuhalne plošče in omako prelijemo preko paprik.

Jaz nalijem toliko omake, da iz omake gleda približno pol centimetra do 1 centimeter paprike. Zato, ker imamo radi okus rahlo zapečenega dela paprike, ki gleda iz omake. Če tega ne želite, prelijte omako preko paprik. Posodo damo v vnaprej ogreto ventilacijsko pečico na 170 °C za 30 minut.

Zraven kot prilogo ponudimo katerokoli krompirjevo jed. Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor